Knjige

Veljko Barbieri

Numizmatika živog i neživog

Numizmatika živog i neživog završni je dio pjesničke trilogije Veljka Barbierija, započete naslovima Sto koraka po šumi (2009) i Sto šesnaest valova (2016), prethodno objavljenim u Matici hrvatskoj.

U novoj zbirci pjesama u prozi Barbieri ispisuje zgusnute meditativne posvete mediteranskom krajoliku i njegovim arhetipskim znakovima: maslini, moru, buri, kozi, kruhu. U njegovoj poetskoj viziji Mediteran je prostor u kojemu se isprepliću i supostoje antičko i kršćansko, mitološko i religiozno, tvoreći istodobno krajolik koji je i stvaran i imaginaran.

Antičkom i biblijskom sloju Barbieri pridodaje i svijet osobnih iskustava te odaje počast velikim prethodnicima (Petru Hektoroviću) ili osobama iz intimnoga kruga (ribar Koste Tućepjanin) u gesti sjetne rekapitulacije.

Nove pjesme Veljka Barbierija potvrđuju njegov poetski opus kao uspio primjer „poetike zasnovane na erudiciji i empiriji“ (Tonko Maroević), a Boris Biletić u pogovoru naglašava da se u Barbierijevim pjesničkim prozama „svijet unutarnjih zdanja, mitologija, povijest i stvaran krajolik neprispodobiv spajaju u nadahnutom rukopisu“.

Biblioteka Podzvid, knj. 23, glavni urednik Luka Šeput, pogovor Boris Domagoj Biletić, likovno oblikovanje Marcel Bačić, grafički urednik Neven Osojnik, tisak Sveučilišna tiskara d.o.o. (Zagreb).


Autori

Veljko Barbieri

Veljko Barbieri

Romanopisac, pripovjedač, dramatičar i esejist (Split, 1950), vrhunski poznavatelj gastrokulinarskog umijeća...

Numizmatika živog i neživog

PDF-ovi

Klikni za povratak