Knjige

Stjepan Damjanović

Matica hrvatska od 1842. do 2017.

Kalendar rada i djelovanjaKnjiga Stjepana Damjanovića Matica hrvatska od 1842. do 2017. Kalendar rada i djelovanja iznimno je zanimljiva kronika događaja povezanih s nastankom i djelovanjem najstarije hrvatske nacionalne kulturne ustanove. Autor je tekst koncipirao tekst tako da je svaka od 175 godina Matice hrvatske dobila određeni prostor, a pri tome nije robovao shemi u smislu da svaka godina dobije isti prostor, nego je više prostora dao onim godinama koje su bile prekretne i u kojima se više toga odsudnoga dogodilo.

Kratki opisi događaja, odabiranje navoda iz tekstova i govora Matičinih autora i čelnika, nabrajanja objavljenih knjiga i značajnih kulturnih događaja u organizaciji Matice hrvatske stvaraju čitljivo i intrigantno štivo koje otkriva Damjanovićev inovativan pogled u Matičinu povijest te ostvaruje nesumnjiv prilog povijesti hrvatske kulture i hrvatskoj povijesti uopće. Pisana lijepo i nepretenciozno, knjiga na velikom broju mjesta nudi dosad nepoznate podatke, otkriva nepoznate događaje i nepoznata mišljenja.

♦ ♦ 

»Knjiga koju čitatelj drži u ruci pokušaj je da se kaže elementarno o djelovanju Matice hrvatske u proteklih 175 godina. Želio sam ukratko predstaviti svaku od tih godina birajući ono što mi se činilo zanimljivim i važnim i za što sam držao da bi moglo biti zanimljivo u prvom redu običnom članu Matice hrvatske. Naravno, moj je izbor ograničen mojim znanjem i izvorima do kojih sam mogao (točnije rečeno: znao) doći« (Stjepan Damjanović).

Biblioteka Posebna izdanja, glavni urednik Luka Šeput, lektura i korektura Saša Vagner, likovni urednik Željko Podoreški, grafički urednik Neven Osojnik, tisak Denona (Zagreb). — Knjiga je opremljena sa 126 slika (110 u koloru, 3 dvostrano)


Autori

Stjepan Damjanović

Stjepan Damjanović

Filolog, paleoslavist i paleokroatist (Strizivojna, 1946), redoviti član HAZU, predsjednik Matice hrvatske (2014-2018), profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu. Objavio je i priredio tridesetak knjiga te devedesetak znanstvenih rasprava

Matica hrvatska od 1842. do 2017.

PDF-ovi

Klikni za povratak