Knjige

Viktor Žmegač

Književnost i glazba

Intemedijalne studije


Esejistička virtuoznost!
Vjesnik


Knjiga nesvakidašnje poticajnih studija o susretu književnosti i glazbe na intermedijalnom tlu, o njihovu međusobnu prožimanju i estetskim rezultatima njihova zajedništva, majstorsko je djelo iz radionice vrsna poznavatelja i glazbe i književnosti.

Viktor Žmegač, vodeće ime hrvatske germanistike i zagrebačke književnoteoretičarske škole, otkriva svoju potpunu opčinjenost i ostrašćenost glazbom i njezinim utjecajem na riječ, kao i sustavno poznavanje romantičarskih i modernističkih nastojanja »da književna riječ izrazi glazbene sadržaje«.

Ovakav istinski pledoaje za instrumentalnu glazbu, sadržan u ovoj knjizi, ne može napisati tek običan poznavatelj partitura i pijanist komornijih atmosfera, nego samo potpun — umjetnik!

Knjižnica Saeculum, knj. 6, urednica Jelena Hekman. - 62 ilustracije (11 u koloru), note, bibliografija, imensko kazalo


Autori

Viktor Žmegač

Viktor Žmegač

Akademik, professor emeritus  Sveučilišta u Zagrebu, germanist europskoga glasa, kroatist, muzikolog i književnik rođen je 1929. u Slatini. Doktorat znanosti stekao je godine 1959, a od 1971. pa sve do umirovljenja 1999. radio je kao redoviti profesor njemačke književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Objavio je dvadesetak knjiga u zemlji i inozemstvu, a 1998. postao je i autorom Matice hrvatske koja mu je dosad tiskala jedanaest knjiga

Književnost i glazba

Klikni za povratak