Knjige

Mladen Klemenčić

Između Alpa i Jadrana

Putopisi iz tuzemstva i bliskoga inozemstva


»Prije više od deset godina, točnije 2007, objavio sam u nakladi Matice hrvatske knjigu putopisa naslovljenu Granice bez granica. U toj knjizi sabrani su zapisi s putovanja u strane zemlje, od Italije kao najbliže do Izraela i Sjedinjenih Država kao udaljenijih, mada ne i potpuno dalekih zemalja jer danas takve jedva da postoje. Osim što su sva opisana putovanja bila preko granice, većini putopisa zajedničko je bilo i da sam u njima uglavnom opisao stručne ekskurzije u kojima sam sudjelovao. Doživljaje i dojmove s putovanja nastavio sam zapisivati i nakon izlaska knjige pa ih se s vremenom skupilo dovoljno i za novu knjigu koja je ponovno našla mjesto u putopisnom nizu Matice hrvatske.

Putopisi sakupljeni u ovoj knjizi unekoliko se razlikuju od onih sabranih u Granicama bez granica. Ponajprije, u ovoj knjizi sakupljeni su putopisi iz Hrvatske i njoj susjednih ili bliskih zemalja, dakle sa zemljopisno razmjerno uskog područja. Drugo, u većini tekstova opisana su obiteljska putovanja, a sporadično su uključene i obiteljske uspomene. Treća razlika u tome je što prevladavaju putopisni zapisi koji su zbir višekratnih posjeta istome mjestu ili kraju, u nekim slučajevima to je zbir dvaju ili triju putovanja, a u drugima se iznose dojmovi stečeni tijekom desetak pa i više boravaka na istome mjestu. Četvrta bitna razlika u tome je što većina tekstova iz ove knjige dosad nije objavljena, dok je prva knjiga uglavnom obuhvatila prethodno već objavljene tekstove« (Mladen Klemenčić).  

Biblioteka Notes, glavni urednik Luka Šeput, izvršna urednica Vesna Zednik, fotografije Mladen Klemenčić, likovni urednik Željko Podoreški, grafički urednik Neven Osojnik, tisak Denona  (Zagreb). — Knjiga je opremljena sa 62 fotografije (59 u koloru)


Autori

Mladen Klemenčić

Mladen Klemenčić

Geograf, leksikograf, urednik i putopisac (Zagreb, 9. X. 1957). Autor niza knjiga i brojnih znanstveno-stručnih radova iz područja političke geografije i geopolitike. Objavljuje i putopise

Između Alpa i Jadrana

PDF-ovi

Klikni za povratak