Knjige

Darko Deković

Istraživanja o riječkome glagoljaškom krugu

Priredio Stjepan Damjanović


Knjiga »Istraživanja o riječkome glagoljaškom krugu« jedna je od bitnijih knjiga u povijesti i našega grada i nacionalne kulture, knjiga koja Rijeku predstavlja kao svojevrsnu glagoljašku metropolu, a glagoljicu i narodni jezik kao kulturni znak zahvaljujući kojemu je u Rijeci očuvan hrvatski nacionalni identitet kroz turbulentna stoljeća stranih vladavina.
Sanja Zubčić, Novi list


Doktorska disertacija filologa Darka Dekovića (1947-2008) predstavlja pionirski monografski prikaz razvoja glagoljaštva kao urbanoga kulturološkog modela na primjeru 11 stoljeća dugog i bogatog kontinuiteta riječke glagoljaške tradicije. Temeljeći studiju na pouzdanim filološkim i historiografskim metodama, Deković upozorava na iznimnu žilavost riječkoga glagoljaštva kao duhovne i intelektualne potreba gradskoga stanovništva te simbola hrvatskog identiteta u kontekstu nepovoljnih i glagoljaštvu nesklonih stranih vlasti ali i domaćih političkih čimbenika, svjetovnih i crkvenih.

Nema sumnje da će Dekovićeva monografija strukovnjacima i ljubiteljima glagoljaštva biti iznimno zanimljiva i kao dosad najpotpuniji tiskani katalog riječkoga glagoljaškog inventara što ga je autor vrsno identificirao, rekonstruirao i opisao. Taj je inventar sada i dodatno proširen nizom novootkrivenih glagoljaških spomenika što ih je pronašao sam autor tijekom dugogodišnjega terenskog istraživanja.

Bibl. Hrvatska jezična baština, knj. 6, glavna urednica Romana Horvat, izvršni urednik Luka Vukušić. - 6 c/b ilustracija, imensko kazalo, priređivačeva napomena.


Autori

Darko Deković

Darko Deković

Filolog Darko Deković (1947-2008) posvetio je znanstveni rad istraživanju riječke i kvarnerske glagoljaške tradicije...

Istraživanja o riječkome glagoljaškom krugu

PDF-ovi

Klikni za povratak