Knjige

Hrvatska arhitektura u XX. stoljeću

Zbornik radova sa znanstvenoga skupa održanog u Palači Matice hrvatske 8-10. studenoga 2007.

Urednik izdanja Tomislav Premerl


Izvanredna knjiga Hrvatska arhitektura XX. stoljeća u izdanju Matice hrvatske nudi susret s fascinantnom povijesti i sadašnjicom hrvatske i svjetske arhitekture.
VjesnikU ovome zbornuku radova sa znanstvenoga skupa što ga je Matica hrvatska organizirala u studenome 2007. predstavljeni su radovi dvadeset i osmero uglednih hrvatskih kritičara, teoretičara i povjesničara arhitekture u kojim su sintetizirane i valoriziorane najvažnije pojave, pokreti, gibanja, autori i djela hrvatske arhitekture 20. stoljeća.

Utemeljena na progresivnim i snažnim impulsima europske Moderne 19. stoljeća, hrvatska arhitektura prošloga stoljeća ne poznaje linearan ili ravnomjeran razvoj budući da njezin napredak, kao i kod drugih duhovnih djelatnosti, ovisi ponajprije o umijeću, snazi i volji kojima se odupire nizu totalitarnih ili promašenih političkih, socijalnih i estetičkih ideologija. Koliko se arhitektura u cjelini, u teoriji i praksi, uspjela odhrvati nametnutim ideološkim i umjetničkim dikatatima i je li usprkos svemu pridonijela boljitku ljudskoga života i svijeta u kojem živimo, neka su od važnijih pitanja na koja pokušavaju odgovoriti autori u zborniku.

Biblioteka XX. stoljeće, knj. 5, glavna urednica Jelena Hekman. - 306 c/b ilustracija, imensko kazalo, bibliografija i (bibliografske) bilješke uz svaki pojedini tekst


Hrvatska arhitektura u XX. stoljeću

PDF-ovi

Klikni za povratak