Knjige

Mihajlo Mihajlovič Kocjubinski

Fatamorgana

S ukrajinskoga preveo Filip Badanjak

Kratki roman Fatamorgana najpoznatije je djelo Mihajla Kocjubinskoga i blistav primjer socijalne proze. U romanu se opisuju promjene na ukrajinskom selu početkom 20. stoljeća te izazovi modernoga doba koje nadolazeći val industrijalizacije kao i pojava revolucionarnih ideja stavljaju pred ukrajinske seljake.

Književna kritika obično ističe da su književni postupci u Kocjubinskog impresionistički, a u određenoj mjeri i naturalistički, dok odabir kraće prozne forme ukazuje na afinitet prema modernizmu, kojega je uz Ivana Franka, Lesju Ukrajinku i Vasilja Stefanika, začetnik u ukrajinskoj književnosti. Ipak, teme njegovih djela uglavnom se nastavljaju na realizam. Socijalno pitanje osnovom je većine autorovih pripovijesti i novela. Tako je i u njegovu najopsežnijem djelu, kratkom romanu Fatamorgana. Zasnovano na stvarnim događajima u selu Vyhvostiv, u Černjigivskoj oblasti, za vrijeme revolucije u Ruskome Carstvu 1905–1907, djelo progovara o stanju na ukrajinskome selu prije i za vrijeme revolucije. U prvome planu su oni najpotlačeniji: seljaci bez vlastite zemlje. Naslov djela aluzija je na vječne želje i snove seljaka o slobodi, ravnopravnosti, vlastitoj zemlji koji ostaju samo priviđenje. U romanu se Kocjubinski pokazuje kao izvrstan psiholog ukazujući na opću ljudsku nepromišljenost i povodljivost.

Biblioteka Parnas, Niz Književnost, glavni urednik Luka Šeput, likovna i tehnička oprema biblioteke Luka Gusić, grafički urednik Neven Osojnik, tisak Grafomark d.o.o., Zagreb


Autori

Mihajlo Mihajlovič Kocjubinski

Mihajlo Mihajlovič Kocjubinski

Mihajlo Mihajlovič Kocjubinski (1864–1913) ukrajinski je književnik, tvorac ukrajinske psihološke impresionističke novele i začetnik modernizma u ukrajinskoj književnosti.

Fatamorgana

Klikni za povratak