Knjige

Damir Zorić

Etnografije hrvatskih misionara


Ova knjiga nije samo skup naslaganih tekstova srodnih tema, već je vidljiv autorski i urednički napor uložen u dopunjavanje postojećih saznanja novima, izostavljanje dijelova koji se ponavljaju te ispravljanje možebitnih grešaka iz prethodnih radova. Pretenzija ove knjige nije da bude potpuni pregled hrvatskoga misionarskog doprinosa znanosti tijekom stoljeća, što objektivno, u ovakvu manjem formatu, ne može ni biti, već da izrazi poziv i odredi smjernice za istraživanje desetljećima zanemarivanih misionarskih pisanih izvora.

Tibor Komar, Vijenac


Knjiga studija Damira Zorića ispunjava veliku prazninu u korpusu tekstova hrvatske etnologije koja radu i sudbinama hrvatskih misionara nije posvećivala dovoljno pažnje. A riječ je o višestruko zanimljivoj temi koja među ostalim obuhvaća i niz misionarskih izvješća, prvih hrvatskih kulturoloških prinosa o nepoznatim afričkim i indijskim narodima i kulturama, o njihovim vjerskim, antropološkim, etnografskim i jezičnim osobitostima.

Premda su autorove studije posvećene ponajprije etnološkomu segmentu misionarskih misija, autor upoznaje čitatelje i s motivacijom odlazaka u misije, s odnosom misonarske, europske i kršćanske kulture prema domorodačkoj kulturi u vjerskom i ideološkom kontekstu. Nadahnuti kršćanskim humanizmom, hrvatski su misonari ostavili iza sebe ne samo tragove o vlastitoj ljudskoj veličini i altruizmu, nego i brojne, povijesno vrijedne prinose u etnologiji, lingvistici, kartografiji, botanici, školstvu, graditeljstvu, medicini i humanitarnoj skrbi.

Mala knjižnica Matice hrvatske. Novi niz: kolo I., knj. 2, urednica Romana Horvat, izvršni urednik Luka Vukušić. - Bibliografija, bibliografske bilješke uz tekst, imensko kazalo, autorova napomena


Autori

Damir Zorić

Damir Zorić

Damir Zorić (Grude, 1960), etnolog i javni dužnosnik, doktorirao je disertacijom o etnologijskim istraživanjima misionara Ferdinanda Konšćaka.

Etnografije hrvatskih misionara

PDF-ovi

Klikni za povratak