Knjige

Éric-Emmanuel Schmitt

Drame

Posjetitelj, Enigmatske varijacije, Einsteinova izdaja, Hotel dvaju svjetova, Đavolska škola

Prijevod i predgovor Vinko Grubišić

Éric-Emmanuel Schmitt, književnik, dramaturg i glumac, jedno je od vodećih imena suvremene francuske drame.

Schmitt piše pod djelomičnim utjecajem Samuela Becketta, Jeana Anouilha i Paula Claudela, a obrađuje teme iz svakodnevnog života koje vješto i duhovito isprepleće s metafizičkim i religijskim pitanjima. Već su mu prve dramske tekstove izuzetno dobro prihvatile i kazališna kritika i publika, pa mu se komadi već od ranih 1990-ih izvode diljem uglednih francuskih i svjetskih kazališta.

U Matičinom izdanju okupljeno je pet Schmittovih drama: Posjetitelj, Enigmatske varijacije, Einsteinova izdaja, Hotel dvaju svjetova i Đavolska škola.

Radnja Posjetitelja smještena je u Beč 1938, u trenutku kada nacisti ulaze u Austriju. Glavni lik Sigmund Freud razmišlja o tome hoće li prihvatiti ponudu nacista da sigurno napusti dom, pod uvjetom da potpiše izjavu da u Austriji nema progona Židova. Nakon što Gestapo uhićuje njegovu kći Annu i odvodi je na ispitivanje, očajni Freud ostaje sam i zdvojan. U tom trenutku nepoznati stranac ulazi kroz prozor… Prema mišljenju kritike, Schmittov Posjetitelj jedan je od njegovih najboljih tekstova, a pršti intelektualnom energijom i dubokom misaonošću.

Schmittova drama Enigmatske varijacije bila je uspješna već od same premijere 1996, kada je Alain Delon imao ulogu Abela Znorka, a Francis Huster ulogu Erika Larsena. U drami književnik i nobelovac Abel Znorko, koji se povukao iz društva te živi na udaljenu otoku, dočekuje gosta, novinara Erika Larsena, koji ga želi intervjuirati. Intervju je međutim samo povod i tijekom večeri se otkriva da Larsen ima skriveni motiv za razgovor. Prema autorovu priznanju, Enigmatske varijacije njegova su najosobnija drama, a u više navrata uspješno je igrana i na hrvatskim pozornicama.

U Einsteinovoj izdaji dvojica čudaka susretnu se na obali jezera u New Jerseyu. Jedan je skitnica, a drugi čuveni fizičar Albert Einstein. Slučajni susret Einsteinu je povod da skitnici ispovijeda svoje moralne dileme oko otkrića atomske bombe.

Posljednje dvije drame u ovom izdanju, Hotel dvaju svjetova i Đavolska škola, prožete su filozofskim propitkivanjima karakterističnim za čitav Schmittov književni opus.

Schmitt je za svoj književni rad dobio mnoge nagrade, a najznačajnija je nagrada francuske Akademije za sveukupno kazališno stvaralaštvo iz 2001.

Biblioteka Posebna izdanja, glavni urednik Luka Šeput, izvršni urednik Luka Vukušić, likovni urednik Željko Podoreški, grafički urednik Neven Osojnik, tisak Stega tisak d.o.o., Zagreb.


Autori

Éric-Emmanuel Schmitt

Francuski književnik i glumac (1960), autor velikoga dramskoga opusa, dobitnik uglednih nagrada za književnost, čije se drame izvode diljem uglednih francuskih i svjetskih kazališta.

Drame

PDF-ovi

Klikni za povratak