Knjige

David Hume

Dijalozi o prirodnoj religiji

Prijevod, uvod i bilješke Pavel Gregorić

Dijalozi o prirodnoj religiji Davida Humea jedan su od najvažnijih prosvjetiteljskih filozofskih tekstova posvećenih religiji, ali i jedno od najvažnijih djela filozofije religije uopće. U djelu tri glavna lika Demeja, Kleant i Filon raspravljaju o Bogu, njegovu postojanju, njegovoj naravi i njegovu odnosu prema svijetu te predstavljaju tri različita pristupa religiji.

Priređivač i prevoditelj Pavel Gregorić u uvodnoj studiji ističe da su Dijalozi o prirodnoj religiji „poticajno filozofsko djelo koje zaslužuje status klasika. Ono poziva čitatelja na promišljanje o granicama ljudske spoznaje, o različitim poimanjima svijeta, o smislu (ili besmislu) postojanja, o temeljima i ulogama religije u ljudskom životu.“

David Hume Dijaloge o prirodnoj religiji započeo je pisati oko 1750. godine, ali objavljeni su tek tri godine nakon njegove smrti. Ovo je prvi prijevod ovog filozofskog teksta na hrvatski jezik.

Glavni urednik Luka Šeput, recenzenti Stipe Kutleša i Tomislav Janović, grafički urednik Pavao Damjanović, tisak Denona d.o.o.


Autori

David Hume

David Hume

Britanski filozof, ekonomist i povjesničar škotskog podrijetla (1711–1776), jedan od najvećih mislilaca 18. stoljeća.

Dijalozi o prirodnoj religiji

PDF-ovi

Klikni za povratak