Autori

Žarko Paić

Žarko Paić

Rođen je 1958. u Kutini, diplomirao je politologiju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i magistrirao. Doktorat iz sociologije stekao je na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Redoviti je profesor na Studiju modnoga dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Glavni je urednik časopisa za teoriju, kulturu i vizualne umjetnosti Tvrđa, zamjenik glavnog urednika časopisa Europski glasnik, član uredništva časopisa Images ‒ Journal for Visual Studies te član uredničkih savjeta više časopisa u inozemstvu.

Osim filozofijskih, sociologijskih, politologijskih i studija iz područja teorije umjetnosti i estetike objavljuje poeziju i književne eseje. Studije, eseji i poezija prevođeni su mu na engleski, francuski, njemački, slovenski, mađarski, rumunjski i slovački jezik.

Iz bogate bibliografije navodimo nekoliko novijih naslova: Totalitarizam?, Zagreb 2015; Doba oligarhije: Od informacijske ekonomije do politike događaja, Zagreb 2017; White Holes and the Visualization of the Body, London-New York 2019; Neiskazivost: O mišljenju kao pisanju, Zagreb 2019; Tehnosfera, I-V, Zagreb 2018-2019; Neoliberalism, Oligarchy and Politics of the Event: At the Edge of Chaos, Newcastle upon Tyne 2020. U biblioteci Parnas Matice hrvatske objavio je 2017. knjigu Sfere egzistencije: tri studije o Kierkegaardu (Damir Barbarić).

Knjige

Sfere egzistencije

Sfere egzistencije

155 str.

2017.

Suvišan čovjek

Suvišan čovjek

123 str.

2021.