Autori

Jure Kaštelan

Jure Kaštelan

Hrvatski pjesnik, esejist i dramatičar (1919–1990). Studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prekinuo studij odlaskom u partizane, a nakon povratka diplomirao i kasnije radio na istom fakultetu kao profesor. Prva mu je zbirka pjesama Crveni konj bila zabranjena, nakon rata objavio je zbirke posvećene ratnim traumatskim iskustvima, Pijetao na krovu i Tifusari, a kasnije su zbirke Biti ili ne, Malo kamena i puno snova i Divlje oko, te pjesnička proza Čudo i smrt. Objavio je i drame Pijesak i pjena i Prazor, kao i znanstvene studije, eseje i članke.

Već pjesme u prvim zbirkama rabe iskustvo usmenoga kao i međuratnog umjetničkoga hrvatskog pjesništva, obogaćeno poznavanjem osobito francuske poezije i G. Lorce kojega je i prevodio, uspješno povezujući više stilova i više tipova versifikacije, u rasponu od deseterca i narodnih bajalica do slobodnog stiha s razvijenim metaforama i čestim ponavljanjima, s osloncem na zvučnim dojmovima.

Uz traume rata najčešće su mu teme ljubav, smrt i odnosi stvarnosti i sna, a određeni se utjecaj nadrealizma može primijetiti u često bizarnom spajanju predodžbi, u neobičnim obratima perspektive, u osloncu na jezične igre i u slijedu slika koje naviru nekom unutarnjom motivacijom, poput snova ili halucinacija. Na sličan način i njegove drame teže narušavanju tradicionalne dramske strukture lirskim ugođajima i uvođenjem snoviđenja. Vješto povezivanje tradicije i elemenata avangarde imalo je znatan utjecaj na razvitak hrvatske poezije (Milivoj Solar, Književni leksikon, 2. izd., str. 238).


     Pročitajte i životopis Jure Kaštelana što ga je za Matičino izdanje autorovih izabranih djela priredio Cvjetko Milanja. Opsežnu znanstvenu studiju o cjelokupnu autorovu djelu objavila je Matica hrvatska 2009. drugim, proširenim izdanjem tekstova Ante Stamaća o Kaštelanovu stvaralaštvu.

Knjige

Izabrana djela

Izabrana djela

555 str.

2016.

Izabrane pjesme

Izabrane pjesme

117 str.

2008.