Knjige

Ante Stamać

Tema Kaštelan


Premda književna struka pjesnika, prozaista i književnoga teoretičara Juru Kaštelana (1919-1990) bespogovorno proglašava jednim od najznamenitijih suvremenih hrvatskih pjesnika, o njegovu književno-znanstvenom opusu objavljen je tek manji broj sustavnih i ozbiljnih studija. Tomu se ne treba odveć čuditi: i kao osobu »bogate duševnosti, silna znanja i blistave inteligencije« i kao autora širokih pjesničkih i teorijskih horizonata te visokonjegovane književne i filozofske kulture prožete dubokim autorefleksijama, Kaštelana mogu tumačiti iznimno upućeni i Kaštelanu duhovno srodni analitičari i interpretatori. Stoga bi se teško mogao naći bolji i pouzdaniji tumač Kaštelanova djela od akademika Ante Stamaća, Kaštelanova sveučilišnog asistenta, pjesnika i znanstvenika posve bliska Kaštelanovoj poetici i njegovu književno-teorijskom usmjerenju.

Stamaćeva studija o Kaštelanu usmjerena je na tumačenje glavnih obilježja Kaštelanova djela, ukazivanjem na paradigmatične Kaštelanove poetske, prozne, jezikoslovne, književno-povijesne i književno-teorijske postupke koji su preobrazili i usmjerili suvremenu hrvatsku književnost i književnu znanost.

Tema Kaštelan prvo je Matičino i drugo, prošireno izdanje Stamaćevih tekstova o Juri Kaštelanu.

Biblioteka Arka, glavna urednica Jelena Hekman, izvršna urednica Romana Horvat. - Imensko kazalo, bilješka o autoru


Autori

Ante Stamać

Ante Stamać

Akademik Ante Stamać (1939), teoretik književnosti, esejist, prevoditelj i urednik, autor je iznimno bogata i značajna pjesničkog, književnoznanstvenog i esejističkog opusa te prevoditelj niza temeljnih svjetskih književnih, književnoteorijskih i kulturoloških djela

 

Tema Kaštelan

PDF-ovi

Klikni za povratak