Autori

Johann Wolfgang Goethe

Johann Wolfgang Goethe

Johann Wolfgang von Goethe (1749–1832), njemački pjesnik, prozaist i dramatičar.

Studirao je pravo, radio neko vrijeme kao odvjetnik, a kao već proslavljeni književnik na dvoru weimarskog vojvode obavljao je i državničke poslove.

Izuzetno vrijedan, bogat i raznolik opus svrstava ga u vrhove svjetske književnosti, a povjesničari književnosti drže neka njegova djela, osobito rane lirske pjesme i roman Patnje mladoga Werthera (Die Leiden des jungen Werthers), vrhunskim dostignućima romantizma. Druga, npr. ep Hermann i Dorothea (Hermann und Dorothea), pa i Faust, kao djela koja pripadaju duhu klasicizma i prosvjetiteljstva, a treća, kao npr. roman Naukovanje Wilhelma Meistera (Wilhelm Meisters Lehrjahre), po temeljnoj strukturi, već realizmu.

Goetheov opus u cjelini tako je nemoguće karakterizirati, osim što se može napomenuti da su uz navedena djela podjednako vrijedne i drame, recimo Ifigenija na Tauridi (Iphigenie auf Tauris) i Torquato Tasso, kao i svojevrsni psihološki roman protkan simboličkim motivima, Srodne duše (Die Wahlver-wandtschlaften), kasnije lirske pjesme u zbirci Zapadno-istočni divan (West-östlicher Divan), autobiografija Iz mojeg života: Poezija i zbilja (Aus meinem Leben: Dichtung und Wahrheit) i aforistički zapisi Maksime i refleksije (Maximen und Reflexionen).

U svim raznolikim žanrovima Goethe je uspijevao postići kako izuzetne lirske ugođaje povezujući izražajnu moć jezika s tankoćutnim smislom za suptilne osjećaje, tako i spoj erudicije sa suverenim smislom za načine književnog oblikovanja kakvi odgovaraju određenim žanrovskim uzorcima, ali ih u inovacijama, obliku i značenju i nadilaze. Pri tome je pokazao izuzetno poznavanje bogatstva književnosti različitih jezika i naroda, pa od njega potječe i zamisao o svjetskoj književnosti koja bi se zasnivala na jedinstvu u raznolikosti, gdje bi svi narodi sačuvali vlastitu samosvojnost, a zajedništvo bi se uspostavilo uzajamnim prevođenjem, razumijevanjem i spoznajom da svi doprinose istim idealima. Goetheovo stvaralaštvo izuzetno je utjecalo na razvoj europske književnosti, osobito početkom 19. st., ali i do naših dana.

Milivoj Solar, Goethe, Johann Wolfgang von, natuknica u: Književni leksikon, str. 174-175.

Knjige