Autori

Janko Polić Kamov

Janko Polić Kamov

Hrvatski pjesnik, prozaist i dramatičar (Pećine kraj Sušaka, 1886 – Barcelona, 1910).

»Polazio je riječku i senjsku gimnaziju, ali je iz obje bio izbačen. Nakon preseljenja u Zagreb, osuđen je zbog demonstracija protiv bana Khuena-Héderváryja na tromjesečni zatvor. Putovao je zatim s glumačkom družinom po Dalmaciji, Crnoj Gori i Italiji, a na putovanju po Španjolskoj, u Barceloni, umro je od groznice.

Objavio je dvije pjesničke zbirke, Psovka i Ištipana hartija te dvije knjige drama, Tragedija mozgova i Na rođenoj grudi, a u rukopisu je ostavio roman Isušena kaljuža, koji je objavljen tek pedesetak godina nakon njegove smrti. U poeziji i drami suprotstavlja se esteticizmu hrvatske moderne, radikalnim osporavanjem tradicije i kulta ljepote, pokušavajući izgraditi vlastiti književni izraz na prijeziru i poruzi, polemičkoj parafrazi biblijskih motiva, na buntu protiv dvoličnosti i uvođenju elemenata uličnoga govora, psovki i prepirki. U dramama tehnika mu se približava kasnijoj dramatici kazališta apsurda.

Kritika danas drži najuspjelijim ostvarenjem roman Isušena kaljuža u kojem je oštro kritizirana tadašnja kulturna sredina (metafora »kaljuže«), a književni izraz nastoji sintetizirati sve elemente pobune protiv društvenog stanja te književnih i kulturnih konvencija, oslanjajući se na svojevrsnu introspektivnu analizu vlastite osobnosti i osporavanje osobnog identiteta; završna je rečenica: 'Jer ja — nisam ja!'  Cjelokupno je njegovo djelo svojevrsni avangardni iskorak u hrvatskoj književnosti« (Milivoj Solar, Književni leksikon, 2. izd., str. 373).

Više o Kamovljevu djelu i životu pročitajte na web stranici kamov.hr

Knjige

Isušena kaljuža

Isušena kaljuža

502 str.

2003.

Izabrana djela I.

Izabrana djela I.

358 str.

2007.

Izabrana djela II.

Izabrana djela II.

572 str.

2016.

Tragedija mozgova

Tragedija mozgova

71 str.

2007.