Knjige

Nikica Petrak

Ispadanje iz povijesti


Knjiga je rasprodana!


Nagrada Fonda Miroslav Krleža


Odavno nismo čuli tako bogato, polifono, znalački artikulirano izražene ritmičke i eufonijske mogućnosti našega jezika... Lijepo opremljen svezak vraća povjerenje u izdavačke ambicije, a antologijska vrijednost tekstova podiže kriterije objavljivanja jer nema dvojbe da je riječ o jednom od dometa desetljeća.
Tonko Maroević, Slobodna Dalmacija


Nikica Petrak (Duga Resa, 1939), pjesnik, prevoditelj i esejist prema mišljenju kritičara pripada uskome krugu najznačajnijih suvremnih hrvatskih pjesnika, a njegovu zbirku Ispadanje iz povijesti kritičari stavljaju na sam vrh najboljih pjesničkih knjiga objavljenih u posljednjih dvadesetak godina. Ta je zbirka nastala kao pjesnički odgovor na ratnu situaciju, odgovor lišen propagandističkih stihova i jednostavnih istina ispisanih priprostim pjesničkim sredstvima. U obrazloženju Nagrade Fonda Miroslav Krleža navodi se da Petrak »odabire poziciju subjekta koji je opsjednut snažnim osjećajem 'ispadanja iz povijesti', senzibilnog motritelja koji je sposoban opservirati kompleksnost zbivanja, pa i izraziti svoj gnjev zbog destrukcije ljudskosti, ali kojega snažno obilježuje spoznaja vlastite nemoći da nešto bitno djelatno promijeni...«


Autori

Nikica Petrak

Nikica Petrak

Nikica Petrak (Duga Resa, 1939), pjesnik, prevoditelj, esejist i enciklopedist, autor jednog od najznačajnih suvremenih hrvatskih poetskih opusa.

Ispadanje iz povijesti

PDF-ovi

Klikni za povratak