Knjige

Dragutin Tadijanović

Izabrana djela

Priredio Vinko Brešić


Svojim pjesmama, uredničkim radom, memorijom, glasom i književnim druženjima, Dragutin Tadijanović obilježio je gotovo cijelo književno stoljeće, stekavši za života status i ugled klasika i legende. Njegovo je ime vremenom preraslo u kulturnu instituciju u čiju se sjenu rado sklanjaju i njegovi poetički istomišeljenici i poštovatelji, ali i književnici koji mu zbog njegove (pre)velike brige oko uređivanja i sređivanja vlastitih djela te pažnje koju posvećuje predstavljanju vlastite slike u javnosti, osporavaju književnu vrijednost njegovih stihova.

A njegov je nadasve popularan pjesnički izričaj jednostavan, neposredan i melodičan, kako u izricanju banalnih svakodnevnih životnih fenomena tako i u izricanju univerzalnih, velikih tema i pitanja. U odnosu na njegovo pjesništvo, Tadijanovićevo prozno i esejističko štivo premalo je isticano, premda ga za hrvatske književne prilike karakteriziraju rijetko viđena studioznost, pedantnost i egzaktnost u predstavljanju i obradi fakticiteta.

Za ovu prigodu priređivač je odabrao 141 od 544 Tadijanovićeve pjesme, sjajnu biografsku prozu Moji pređi te nekoliko članaka o hrvatskim književnicima.

Biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, glavni urednik Vlatko Pavletić, izvršni urednici Dubravko Jelčić i Josip Vončina. - Opremljeno sa 12 crno-bijelih slika, predgovorom, kronologijom autorova života i djela, bibliografijom autorovih djela, izabranom bibliografijom o autoru, priređivačkom i tekstološkom napomenom


Autori

Dragutin Tadijanović

Dragutin Tadijanović

Dragutin Tadijanović (Rastušje, 1905-Zagreb, 2007), jedan od najpoznatijih i načitanijih hrvatskih pjesnika , prozaist, prevoditelj, urednik i promicatelj hrvatske pisane riječi i kulture,

Izabrana djela

PDF-ovi

Klikni za povratak