Knjige

August Šenoa

Izabrana djela II.

Priredila Miroslava Tušek


U drugoj knjizi izabranih djela Augusta Šenoe u ediciji Stoljeća hrvatske književnosti tiskani su Šenoini romani Seljačka buna i Diogenes.

Priređivačica knjige, književna znanstvenica i proučavateljica Šenoina života i djela Miroslava Tušek naglašava Šenoinu pripadnost nizu hrvatskih velikana usmjerenih "k jednom od najplemenitijih ciljeva: pomoći svojem narodu da se izdigne, da se razvija, da ide ukorak s najrazvijenijim narodima, da stane uz bok najuspješnijih zemalja Europe."

I kao "književna i nacionalna veličina neprijeporne vrijednosti i nedostižne snage", i kao "romantik s mnogo osjećaja za realnost", Šenoa je, ističe priređivačica, postigao ono što "jedan pisac najviše može postići: da mišlju i osjećajem, duhom i stilom, postane izraz težnji svojega vremena i mentaliteta hrvatskoga naroda. Bio je umjetnik koji je već onda pouzdano znao da umjetnost mora biti nacionalna kako bi se mogla uzdići do univerzalnosti."

Biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, glavni urednik Dubravko Jelčić, izvršni urednici Ivica Matičević i Ivana Žužul. - Opremljeno sa 7 crnobijelih slika, tekstološkom napomenom, Tumačem imena i izraza te Rječnikom (priloge sastavila Andrea Pavlić).


Autori

August Šenoa

August Šenoa

August Šenoa (1838–1881), hrvatski prozaist, pjesnik i dramatičar, najutjecajniji i ponajbolji pisac hrvatske književnosti 19. stoljeća

Izabrana djela II.

Klikni za povratak