Knjige

Žarko Muljačić

Iz dubrovačke prošlosti


Kulturna, književna, izdavačka, tiskarska, pomorska i politička povijest Dubrovnika u 18. i 19. stoljeću predmet su znanstvenih studija Žarka Muljačića, svojevrsni presjek njegova polustoljetnoga zanimanja za prošlost grada u kojemu se izučio kao arhivist i uputio u "tajne povijesne znanosti". Izvrsno poznavanje arhivske, izvorne građe te domaće i inozemne literature o Dubrovniku, omogućila je autoru stvaranje niza novih spoznaja o dubrovačkoj prošlosti, spoznaja koje podjednako posvećuju pozornost nepoznatim i naoko manje značajnim detaljima kao i smjelim zaključcima zahvaljujući čemu mnogi čitatelj i stručnjak dobiva širi i bogatiji uvid u dubrovačku kulturno-političku povijest.

Biblioteka Pleter, glavna urednica Jelena Hekman, izvršna urednica Inga Vilogorac. - Ilustrirano sa 32 slike, bibliografija, imensko kazalo.


Autori

Žarko Muljačić

Žarko Muljačić

Žarko Muljačić (Split, 1922 - Zagreb, 2009), sveučilišni profesor romanistike u miru, jezikoslovac i povjesničar, autor petstotinjak znanstveno-stručnih radova i desetak knjiga među kojima se neke ubrajaju u sam vrh hrvatske romanistike.

Iz dubrovačke prošlosti

Klikni za povratak