Knjige

Vlatko Pavletić

Kurlanski bijesni čvor

Trajni književni domet Mirka Božića


Ponajbolje stranice hrvatske kritike o romanesknom i proznom opusu Mirka Božića napisao je Vlatko Pavletić tijekom više godina u kojima se posvećivao proučavanju Božićeva književnoga djela i pronalaženju ključeva potrebnih za razumijevanje njegove jedinstvene pojave u hrvatskoj književnosti. U knjizi koju objavljuje Matica hrvatska, Pavletić je uvrstio četiri svoja eseja i razgovor s Božićem u kojemu se autor Kurlana otkriva kao čovjek i pisac. Vlatko Pavletić smatra da je Mirko Božić danas prešućeni književnik, premda su njegovi Kurlani neizostavni i nezaobilazi književni događaj naše poslijeratne književnosti. Dapače, Kurlani su i danas, zapravo stalno aktualni, budući da aktualno nije ono, što nam je vremenski najbliže, već ono, što nam je svojom ljudskom istinom najpristupačnije i najbliskije. U čemu je, dakle, iskonska snaga Božićevih Kurlana, u čemu se sastoji Božićeva originalnost i zašto se Kurlani odčitavaju kao metonimija opstanka, temeljna su pitanja što ih u svojim esejima postavlja Vlatko Pavletić.

Mala knjižnica Matice hrvatske. Novi niz, , urednica Jelena Hekman,, kolo XII, knj. 69. - Imensko kazalo, bilješka o autoru


Autori

Vlatko Pavletić

Vlatko Pavletić

Akademik, sveučilišni profesor, teoretičar književnosti, esejist i kritičar, političar; od 1990. godine ministar prosvjete, kulture, tehničke kulture i športa; od 1992. godine član Zastupničkoga doma Sabora RH, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i u isto vrijeme: potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti; od 1995. do 1999. predsjednik Hrvatskoga državnog sabora, zatim dva mjeseca privremeni predsjednik Republike Hrvatske, a od 2000. potpredsjednik Hrvatskoga sabora. Od 2004. u mirovini.

Kurlanski bijesni čvor

PDF-ovi

Klikni za povratak