Knjige

Vladimir Biti

Pojmovnik suvremene književne i kulturne teorije

Drugo, izmijenjeno i dopunjeno izdanje


Nagrada Matice hrvatske za znanost


U ovoj se knjizi ne drži da istine nema, već jedino da je nitko nema pravo prisvajati
napominje autor ovoga Pojmovnika u kojemu se objedinjuju dosezi, rezultati i mijene njemačke, francuske, anglosaksonske i slavenske književno-teorijske tradicije i razmatraju suprostavljena stajališta različitih teorijskih škola.

Preko 250 natuknica i enciklopedična razina njihova izbora i dimenzioniranja, akribičnost, znanstvena strogost i pouzdanost leksikografske obrade i interpretacije te petstotinjak navedenih bibliografskih jedinica idealan su uvod u suvremenu književnu teoriju.

Izuzetna znanstvena vrsnoća ove knjige koja se ogleda u osamostaljenu propitivanju autoriteta i kritičkom motrištu na mnoštvo konkurentnih i oprečnih polazišta, kao i u promišljanju postteorijske budućnosti hrvatske i svjetske književne i kulturne teorije, rezultirala je neslućenom recepcijom u hrvatskom i njemačkom kulturno-znanstvenom krugu. Stoga i ne čudi da je knjiga doživjela već dva hrvatska izdanja u nakladi Matice hrvatske te njemačko izdanje u čuvenoj Rowohltovoj biblioteci Rowohlts Enzyklopädie.

Prvo , rasprodano izdanje objavljeno je 1997. - Biblioteka Theoria. Novi niz, urednica Jelena Hekman. - Tekst u dva stupca, bibliografija, pojmovno i imensko kazalo


Pojmovnik suvremene književne i kulturne teorije

Klikni za povratak