Knjige

Branko Fučić

Iz istarske spomeničke baštine

Svezak prvi

Priredio Josip Bratulić

Odličan primjer stvaralačkoga kontinuiteta i skladnoga dopunjanja više naraštaja hrvatskih stručnjaka.
Večernji list


Izabrani tekstovi Branka Fučića o kulturnoj prošlosti Istre, o njezinoj spomeničkoj baštini i o autentičnim istarskim mjestima pripadaju jedinstvenome korpusu hrvatske znanstvene literature u kojemu se na najbolji način spajaju znanstvena otkrića i zanimanje za čovjekovu svagdašnjicu, prošlu i sadašnju. Zanesen i ponesen studijem glagoljske paleografije, Branko Fučić propješačio je i proputovao Istru uzduž i poprijeko otkrivajući neke od najvažnijih hrvatskih glagoljskih spomenika, opisujući s velikom strašću povijesnu, umjetničku, knjižnu, etnološku i etnografsku baštinu Istre, učeći i koristeći mnogi zanat kako bi predmet njegova znanstvenoga zanimanja bio doista istražen, i teorijski i praktično. Fučić je, istodobno, pokazao i rijetko viđen talent da znanstvene tekstove piše jednostavno, živo i plastično, gotovo na literaran način, ne lišavajući ih niti dijalektalnog izričaja, duboko osjećajući i razumijevajući plejbejski aspekt istarske kulturne baštine.


Biblioteka Redovita izdanja za članstvo, knj. 12. Glavna urednica Jelena Hekman, izvršna urednica Inga Vilogorac. - 140 slika (103 u koloru), imensko kazalo


Autori

Branko Fučić

Branko Fučić

Branko Fučić (Dubašnica, 1920-Rijeka, 1999), povjesničar umjetnosti i kulture, znanstvenik i esejist, stručnjak za srednjovjekovno zidno slikarstvo Istre i hrvatsko-glagoljsku baštinu, vrsni pedagog.

Iz istarske spomeničke baštine

Klikni za povratak