Knjige

Pavao Pavličić

Ulica me odgojila

Da je ulica životni mikrokozmos koji potiče čovjeka na filozofiranje, temeljna je postavka Pavličićevih šezdesetak feljtonističko-kolumnističkih zapisa o uličnim fenomenima, objavljenih u »Vijencu« u razdoblju od 1999. do 2002. Bila riječ o imenima ulica, zastavama, mitinzima, transparentima, prozorima, šahtovima, lišću, grafitima, ili o prosjacima, biciklistima, kolporterima, prometnicima, starcima, sviračima, djeci, gnjavatorima i psima, Pavličić slaže mozaik jednostavnih i jasnih premisa, te svima znanih i prispodobivih zapažanja, ali i mozaik začudnih, nesvakidašnjih zaključaka i mudroslovnica, uvijek na duhovit, šarmantno-zabavan način.

Poznat već od prije, a na ovome mjestu samo potvrđen, kao vrstan feljtonist, najproduktivniji hrvatski književnik Pavao Pavličić (Vukovar, 1946), nakon uličnih feljtona i kolumni, nastavio je suradnju u »Vijencu« kolumnom o knjiškim fenomenima, naslovljenom Knjiški moljac.

Biblioteka Vijenac, knj. 3, urednici Jelena Hekman i Ivica Matičević


Autori

Pavao Pavličić

Pavao Pavličić

Književnik, književni povjesničar, prevoditelj i sveučilišni profesor (Vukovar, 1946)., Redoviti je član HAZU, jedan od najproduktivnijih i najčitanijih suvremenih hrvatskih pisaca

Ulica me odgojila

Klikni za povratak