Knjige

Olga Maruševski

Iz zagrebačke spomeničke baštine

Priredila Irena Kraševac


Zgrada Hrvatskoga sabora, Katedrala, Manduševac, Harmica, Jelačićev trg, Umjetnički paviljon, Muzej Mimara, Maksimir, zagrebačke kavane, samo su neki od prepoznatljivih zagrebačkih kultnih mjesta i građevina, temeljaca gradskog idenetiteta. Historijat, odnosno detaljna rekonstrukcija tih i drugih kultnih zagrebačkih spomenika nastalih u drugoj polovici 19. stoljeća, kao i cjelokupno urbanističko planiranje i oblikovanje Zagreba toga vremena, predmet su izabranih, iznimno značajnih studija Olge Maruševski u kojima se odčitava povijest hrvatske likovne umjetnosti, građanske kulture te društvenog i političkog života snažno oslonjenog na mijene u Beču i Budimpešti.I kad vam se učini da se o stotine puta opisanoj, opjevanoj, oslikanoj hrvatskoj metropoli nema više ništa novo reći, bliski nas Zagreb može iznova - iznenaditi. Treba samo imati istančan autorski osjećaj za nepoznato u poznatom. Savršeno ga pokazuje knjiga dr. Olge Maruševski "Iz zagrebačke spomeničke baštine"... (Mirjana Jurišić, "Večernji list")
http://www.matica.hr/www/wwwizd2.nsf/AllWebDocs/marusevskizagreb_ok

Biblioteka "Redovita izdanja za članstvo", knj. 11, urednica Jelena Hekman. -126 ilustracija (72 u koloru), bibliografija, imensko kazalo, bilješaka o autorici i izvorima


Autori

Olga Maruševski

Olga Maruševski

Olga Maruševski (1922-2008), povjesničarka umjetnosti i kulture, obradila je u nizu studija i knjiga ključna poglavlja hrvatske umjetnosti i kulture 19. stoljeća te se afirmirala kao jedan od najpouzdanijih tumača toga razdoblja.

Iz zagrebačke spomeničke baštine

PDF-ovi

Klikni za povratak