Knjige

Karl Jaspers

Duhovna situacija vremena

Prevela Vera Čičin-Šain, priredio Danilo Pejović


Studija napisana 1930., godinu prije objavljivanja Filozofije, Jaspersova glavnoga djela, u vrijeme kada je, kako sam autor navodi u izdanju od 1946., jedva nešto znao o nacionalsocijalizmu, a nešto više o fašizmu, stekla je svjetsku reputaciju po slutnjama i najavama povijesnih zbivanja. Jaspers uspoređuje krizu svojega vremena s propašću doba antike, naglašavajući i bitnu razliku: krizna njegova doba određuje budućnost cjelokupnoga čovječanstva.

Duhovna situacija vremena snažno je djelovala na tadašnju liberalnu i demokratsku javnost: u dvije godine pojavila se u pet izdanja u nakladi od pedeset tisuća primjeraka! Premda bliska politološkoj i sociološkoj vizuri, u Duhovnoj situaciji vremena radi se prije svega o egzistencijalističko-filozofskoj raspravi koja najavljuje središnje motive filozofije egzistencije, poput filozofske orijentacije u svijetu, egzistencije, transcedencije, komunikacije i granične situacije.

Biblioteka Parnas. Niz Filozofija, urednica biblioteke Jelena Hekman. - Pogovor priređivača


Autori

Karl Jaspers

Karl Jaspers

Njemački filozof i psihijatar (1883–1969), najpoznatiji predstavnik njemačke filozofije egzistencije i jedan od najprodornijih kritičara »duha vremena«

Duhovna situacija vremena

Klikni za povratak