Zbivanja - ciklus tribina

Matica hrvatska

Tribina Sučeljavanja u Matici hrvatskoj - Položaj Hrvata u BiH

Četvrtak, 19. svibnja 2022. u 18:00 sati, Dvorana Jure Petričevića, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb
slika

Matica hrvatska poziva vas na tribinu Sučeljavanja u Matici hrvatskoj koja će biti održana 19. svibnja 2022. (četvrtak) u 18 sati u Dvorani Jure Petričevića (Strossmayerov trg 4).

Pregovori o izmjenama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini propali su i u toj su zemlji raspisani opći izbori. Ravnopravnost konstitutivnih naroda nije zajamčena sadašnjim izbornim zakonom. Radi ozbiljnosti situacije, reagirale su brojne institucije, organizacije, ali i pojedinci.

Matica hrvatska u veljači je vodećim svjetskim čelnicima uputila apel za ravnopravan položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini smatrajući da svojim autoritetom i svojom funkcijom mogu utjecati da hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ne izgubi svoju konstitutivnost i ravnopravnost, da ne bude doveden na rub nestanka u zemlji u kojoj živi već više od tisućljeća. U apelu MH inzistira da Hrvati sami u BiH biraju svoje predstavnike u Domove naroda i člana Predsjedništva, te da se niti jedna važna odluka ne može donijeti bez konsenzusa sva tri ravnopravna naroda. To im jamči Daytonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine, čije bi neprovođenje dovelo današnju Bosnu i Hercegovinu na rub opstanka. Preobrazbom Bosne i Hercegovine u zemlju ravnopravnih naroda i građana toj se zemlji otvara i osigurava put prema europskim i euroatlantskim integracijama. Samo na taj način može se zajamčiti stabilnost Bosne i Hercegovine i šireg područja jugoistoka Europe.   

Na tom tragu Matica hrvatska organizira tribinu na kojoj će o aktualnoj situaciji, uz mogućnost uključivanja publike, raspravljati:   

Ivan Vukoja
ravnatelj Hrvatskoga narodnog kazališta u Mostaru


prof. dr. sc. Božo Skoko
Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

moderator
dr. sc. Damir Zorić
HUP, predsjednik
potpredsjednik MH

Radujemo se Vašem dolasku!
 

www.matica.hr

Ciklus tribina Sučeljavanja u Matici hrvatskoj ostvaruje se uz potporu Hrvatske pošte.Pregled