Zbivanja - predavanje

Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske, Odjel za povijest Matice hrvatske

Predavanje Željka Holjevca: STJEPAN RADIĆ U HRVATSKOJ POVIJESTI I KULTURI (povodom 150. obljetnice rođenja)

Utorak, 30. studenoga 2021. u 18:00 sati, Dvorana Jure Petričevića, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb

Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske u suradnji s Odjelom za povijest, u sklopu ciklusa Večeri obljetnica, s radošću poziva sve ljubitelje hrvatske kulture na predavanje prof. dr. sc. Željka Holjevca.

Predavač će predstaviti ličnost i djelo intelektualca i političara Stjepana Radića (11. lipnja 1871.,Trebarjevo Desno) koji je s bratom Antunom 1904. osnovao Hrvatsku pučku seljačku stranku koja se borila za nacionalna prava, demokratizaciju društva i socijalnu pravdu za sve. Pisao je o financijskoj znanosti i suvremenoj ustavnosti, a glagoljicu je smatrao važnom osnovom za slavenski nacionalizam. Njegove misli o narodnoj bijedi, inteligenciji, smislu književnika, rodoljublju, slozi, vjeri, slobodi, jeziku, narodnoj svijesti, pravdi i srodnim temama i danas su poticajne kao poruke i pouke iz prošlosti. Umro je 8. kolovoza 1928. od posljedica atentata u Narodnoj skupštini u Beogradu.

slika


Pregled