Zbivanja - predavanje

Odjel za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske

Predavanje Mare Doljak AROMATERAPIJA - NOVA PARADIGMA ZDRAVLJA

Četvrtak, 26. travnja 2018. u 18:00 sati, Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb

Aromaterapija kao pojam često zbunjuje. Neke asocira na mirise i ugodu, a druge na površne savjete i metode u stilu new agea. Usprkos brojnim školama po zapadnom i istočnom svijetu, sve brojnijim znanstvenim pokazateljima, entuzijastima, dokazima, ta potpuno prirodna metoda ostaje na rubu zdravstva, kemije, farmakologije, botanike, wellnessa, fizioterapije, pa čak i psihoterapije. Glavni je izazov prirodno podrijetlo njezinih sirovina, zbog čega ih je nemoguće standardizirati ili patentirati. Stoga ostaje prepuštena entuzijastima i obožavateljima prirode.
Predavanje će približiti eterična ulja, prirodne nusprodukte biljaka, namijenjene njihovoj zaštiti, ali i usklađene s prirodom koja ih okružuje. Eterična se ulja sastoje od velikog broja sastavnica, svaka sa svojim potencijalom, u sinergiji stvarajući pravu simfoniju mirisa, ali i djelovanja. Imat ćemo prilike i konkretno osjetiti različite mirise i komentirati ih s aspekta sastava, djelovanja, ugode/neugode, korisnosti, škodljivosti, primjenjivosti.
Pojasnit će se mogućnosti primjene u svakodnevnici ali i u zdravstvene svrhe, gdje eterična ulja predstavljaju moguću buduću zamjenu za antibiotike ili antivirotike ili antimikotike... Povezat će se eterična ulja s drugim znanostima i pokazati kako su "natjerala" te znanosti da se razvijaju upravo zbog širenja aromaterapije koja vapi za time da je znanost prati. Pokušat ćemo prognozirati budućnost aromaterapije u ovom svijetu gdje se često priroda i znanost suprotstavljaju umjesto da surađuju.

Mara Doljak rođena je u Zagrebu. Nakon studija Farmacije na FBF-u, bavi se razvojem kozmetike u tvrtki Belupo, nakon toga marketingom kozmetike i konačno 1991, nakon boravka u Engleskoj, gdje je aromaterapija već aktivna i prisutna u brojnim sferama života i liječenja, otvara vlastitu tvrtku i posvećuje se aromaterapiji. Održava brojna predavanja po Hrvatskoj, educirajući i šireći znanje i svjesnost. Godine 2000. osniva Aroma Akademiju, ustanovu koja educira aromaterapeute i ostale stručnjake za wellness. Predavači su sveučilišni profesori, liječnici, te najistaknutije osobe iz raznih područja aromaterapije u Hrvatskoj. Stvara formulacije proizvoda namijenjenih održavanju i poboljšanju zdravlja, nastupa na znanstvenim kongresima u Francuskoj, Bugarskoj, Americi, Nizozemskoj.

Voditeljica
mr. sc. Jasna Matekalo Draganović,
pročelnica Odjela za prirodoslovlje i matematikuPregled