Zbivanja - panel predavanje

Centar za međureligijski dijalog, Odjel za politologiju Matice hrvatske

Panel predavanje RELIGIJE I MIR

Četvrtak, 21. rujna 2023. u 09:30 sati, Mala dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb

Svjetske religije običavaju danas javno osuditi pozive na mržnju, nasilje, diskriminaciju i neprijateljstvo, sve radnje koje mogu dovesti do nasilnih sukoba i zločina. Vjerske zajednice imaju i određenu odgovornost pri osuđivanju ovakvih poziva, osobito ako se oni izdaju u ime religije ili određenog vjerovanja. No, mir nije samo odsustvo nasilja već cijeli niz sastavnica koje vode mirnom društvu.

Hrvatska je zemlja koja je prošla težak rat i gradila neovisnost s vrlo jasnim razumijevanjem mira. Uvidjevši zloupotrebu religije za ekspanzionističke težnje, u Hrvatskoj je vrlo rano stasao smisao za prava i samostalnost djelovanja vjerskih zajednica koje će nastupati u javnosti u skladu sa svojim vjerskim učenjima. Zato je Hrvatska u prednosti kada govorimo o novim oblicima ugroze mira.

Sivu zonu između tri pojma slobode govora, govora mržnje i poticanja na nasilje ili diskriminaciju često je teško dokučiti u situacijama stvarnog života. Razlikovanje ove tri kategorije govora još je složenije u religijskoj sferi. Neki vjerski akteri upadaju u poticanje mržnje prema drugim vjernicima ili ateistima tijekom onoga što smatraju propovijedanjem vlastite vjere. Postoje čak i primjeri gdje neka vrsta “teološkog populizma” navodi vjerske aktere da otvoreno pobune zajednice jedne protiv drugih i da potiču nasilje u ime Boga. Istovremeno, vjerske zajednice se nalaze pred sve snažnijim napadima radikalnog sekularizma, woke ideologije i sličnih pokreta.

Religije se također mogu koristiti kao oružje a osobito u opasnoj pojavi gdje se vjerska pripadnost zamjenjuje s nacionalnim identitetom. Nadalje, nasilne ekstremističke skupine koriste nove komunikacijske tehnologije kao alate za propagiranje nasilja i diskriminacije u ime vjere. Istovremeno, religijske zajednice imaju neobično snažnu mogućnost promicanja mira i izravnog djelovanja prema miru. Uzimajući u obzir da se religija može sagledavati kao skup vjerskih učenja, kao određeni rituali i običaji, te kao vjerske institucije, dva panela donose predavanja o ulozi religije u mirotvorstvu.

Prvi panel
9.30-10.50
Učenja o miru u svjetskim religijama

Žarko Andričević, Budistička zajednica u RH
Anto Gavrić, OP, Fakultet filozofije i religijskih znanosti
Vedran Obućina, Centar za međureligijski dijalog

Drugi panel
11.15-12.30
Uloga vjernika u izgradnji mira
Stanko Perica, Isusovačka služba za izbjeglice
Nejra Kadić Meškić, Centar za kulturu dijaloga
Ana Raffai, Vjernici za mir

Moderator: Vedran ObućinaPregled