Zbivanja - likovna radionica

Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske

Likovna radionica: Izrada glagoljičnih slova u obliku broševa ili privjesaka

Četvrtak, 30. studenoga 2023. u 18:00 sati, Mala dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb

Ciklus Glagoljični stvaralački laboratorij - radionice slikarice i keramičarke Verice Kovač

Izrezivanje slova od tankog prešanog stiropora i omatanje vunom rubnim bodom te dodavanje alkice za privjesak ili kopčice za broš.

Broj polaznika: 15

Prijave do popunjenja mjesta na: hrvatskaglagoljaskabastina.hgb@gmail.com

Verica Kovač rođena je u Osijeku, a odrasla u Pakracu i Požegi. Kao statističarka osnovala je i vodila Registar bolesnika od šećerne bolesti, te radila na znanstvenim istraživanjima sa statističkim obradama u zdravstvu. U tu se svrhu bavila i grafičkim dizajnom u izradi postera i dijapozitiva za prikaz znanstvenih radova i predavanja. 

Slikanje uči u Likovnoj školi Bazilika kod akademskih slikara Miloša Popovića i Ozrena Fellera, u Centru za likovni odgoj Rokov perivoj kod akademske slikarice Nele Gruden, te u Kulturnom centru Dubrava kod akademske slikarice Diane Sokolić. Školovanje za primijenjenu keramiku završava u Tapikeru te i to znanje usavršava kod Diane Sokolić. Vrlo brzo nakon školovanja priređuje samostalne izložbe, a nakon osnivanja Hrvatske udruge kreativnih amatera sudjeluje i organizira likovne kolonije i zajedničke izložbe. Do sada je imala 50-tak samostalnih i više od 80 zajedničkih izložbi. Uz Hrvatsku udrugu kreativnih amatera (HUKA), koju je osnovala i čija je predsjednica, članica je Matice hrvatske, Društva prijatelja glagoljice i Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica u kojima je vrlo aktivna, a bavila se i fotografijom.

Godine 2020. uspijeva za projekt Zlatne ruke dobiti bespovratna financijska sredstva iz Europskih socijalnih fondova i unatoč problemima s pandemijom uspijeva ga u cijelosti provesti (odraditi više od 300 različitih radionica s više od 270 polaznika starijih od 65 godina).

Najviše voli raditi s djecom i mladima jer su oni svojom otvorenošću i urođenom znatiželjom najveća inspiracija za stvaranje, najbolji subjekti za usvajanje novih znanja i vještina.Pregled