Zbivanja - Izvješća

Matica hrvatska, Uključiva kultura–potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca

U Matici hrvatskoj predstavljeni rezultati projekta „Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca“

slika

Prvi EU projekt Matice hrvatske “Uključiva kultura – potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca”, s naglaskom na socijalno inkluzivno novinarstvo u kulturi, svečano je zaključen 28. rujna uz poruke o važnoj ulozi novinara u senzibilizaciji čitavog društva.

Cilj projekta bio je doprinijeti unaprjeđenju kvalitete medijskog izvješćivanja o ranjivim skupinama, prije svega edukacijom novinara i proizvodnjom medijskih sadržaja s naglaskom na socijalnu uključenost kroz kulturu. U okvirima projekta nastao je i priručnik za novinare Izvješćivanje o ranjivim skupinama, koji su predstavili glavni urednik Vijenca i voditelj projekta Goran Galić, urednik Boris Beck i autori Igor Kanižaj i Nedjeljko Marković.

Dodijeljene su i nagrade „Inkluzija“ za novinarska postignuća Anđeli Vidović za osobito vrijedno izvješćivanje u kulturi, Klari Jakobović za posebno istaknutog mladog novinara/novinarku koji je svojim prilozima otkrivao nove inkluzivne teme i Andriji Tunjiću za humani pristup u izvješćivanju u kojem je čovjek u središtu novinarskog rada.

“Mi u Matici beskrajno smo sretni i ponosni što smo imali sreće i zadovoljstvo biti dio ovog projekta, s kojim na dobitku nije samo naš dvotjednik Vijenac i Matica hrvatska, nego i cijelo naše društvo. Završetak projekta nije i završetak našeg senzibiliteta za ranjive skupine“, poručio je predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.

Projekt se provodio od 1. listopada 2020. do 30. rujna 2022. u suradnji s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu te udrugom Pragma. U okviru projekta, Vijencu je pridodan redoviti prilog pod nazivom Inkluzija, u kojemu je tijekom dvije godine kroz 44 broja objavljeno 264 članaka na kojima je surađivalo 20 novinara predvođenih urednikom Borisom Beckom.

Prilog je prepoznat “kao mjesto drugačijeg novinarstva koje u prvi plan stavlja čovjeka. Pisali smo o potrebama ranjivih skupina u našem društvu, ali i o njihovim uspjesima i talentima, i pokazali da unatoč medijskoj marginalizaciji, mnogi pripadnici našega društva bez obzira na dob, spol, socijalni status i dislociranost stvaraju iznimne kulturne sadržaje i pokazuju da to ne mora biti ograničenje, nego da može pridonijeti gradnji bolje Hrvatske”, poručio je Goran Galić. U sklopu projekta održano je i dvanaest cjelodnevnih edukacija za novinare, okrugli stol, webinari i druge aktivnosti.

Fotografije snimio Mirko CvjetkoPregled