Zbivanja - Izvješća

AMCA TORONTO, Matica hrvatska

Predstavljanje udruge studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta AMCA Toronto

Dana 27. lipnja 2019. u Dvorani Jure Petričevića svoj je rad predstavila udruga studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta AMCA Toronto. Rad udruge predstavili su predsjednik Krešimir Mustapić, član upravnog odbora Stjepan Gotal i leksikografkinja iz Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža te jedna od izlagačica na AMCA-inim predavanjima Vlatka Štimac Ljubas. Svojom prisutnošću predstavljanje je uveličao i kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Nj. E. Daniel Maksymiuk, a prisustvovali su i predsjednica Udruge bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta AMAC Njemačka Aleksandra Brnetić te glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić. Gostovanje AMCA-e Toronto u Matici hrvatskoj prva je zajednička aktivnost Matice i AMCA-e od potpisivanja Sporazuma o strateškoj suradnji u svrhu promicanja kulturnih, umjetničkih i prosvjetnih aktivnosti 16. veljače 2018.
AMCA Toronto osnovana je 1990. godine i postala je središte intelektualnog života hrvatske zajednice u južnom Ontariju (Kanada). Osim podrške i pomoći u vrijeme Domovinskog rata, osnivanje hrvatskih studija u okviru Odjela za slavistiku na University of Toronto jedan je od najvažnijih doprinosa AMCA-e obrazovnim aktivnostima u zajednici. 
Od ostalih područja djelovanja ističu se AMCA Toronto Lecture Series. U toj je seriji predavanja do sada održalo stotinjak vrhunskih hrvatskih i kanadskih znanstvenika, profesionalaca, umjetnika i kulturnih radnika iz široke lepeze područja djelovanja.
Godine 2017. pokrenut je na Sveučilištu u Splitu Ljetni kolegij hrvatskog jezika i kulture za studente sa Sveučilišta u Torontu. Time su studenti iz Toronta dobili priliku po prvi puta nakon sedam godina učiti hrvatski jezik, a uspostavljena je i direktna veza University of Toronto i Sveučilišta u Splitu - University of Split.

Već godinama djeluje i AMCA Book-club kao mjesto na kojemu hrvatski intelektualci koji žive u širem području Toronta raspravljaju o pročitanim knjigama.
Od 2008. godine AMCA dodjeljuje stipendije studentima hrvatskog podrijetla, a uz to izdaje i glasnik »Gaudeamus«.Pregled