Zbivanja - Galerija Matice hrvatske

Izložba Sandra Đukića "Arhiv kao memorijski konstrukt"_02

Izložba je otvorena do 29. studenoga

17-29. STUDENOGA 2022.

OTVORENJE: 17. STUDENOGA U 19 SATI

KUSTOSI IZLOŽBE: VANJA BABIĆ I NEVA LUKIĆ

Sandro Đukić jedan je od najzanimljivijih hrvatskih umjetnika srednje generacije. U svojoj autorskoj strategiji već niz godina – služeći se postupcima arhiviranja odnosno aktivna memoriranja – propituje fenomenologiju rekontekstualizacije vlastitih ranije realiziranih ideja/radova. Izložba u Galeriji MH posredstvom dvaju objekata, komplementarnih im slika na papiru te niza originalnih skica za neke od minulih projekata u tom smislu utjelovljuje umjetnikov logičan daljnji istraživački korak u tom smjeru.

Iz predgovora Neve Lukić:

Ponovno je do nas doplutao objekt. Sam od sebe, nošen sinkronijom, sačuvan u prostoriji, nikada do sada izlagan u Hrvatskoj a postojeći već odavno, pojavio se baš u trenutku kad je prazan prostor galerije vapio za njegovom postojanošću. Objekt prisutan u stvaralaštvu Sandra Đukića od samih početaka  pa do danas, ako uopće unutar konteksta rada ovoga umjetnika postoje početci ili sredine, ako postoje vrhunci i raspleti radnje, ako doista postoje prošlost, sadašnjost i budućnost; odnosno ne odvija li se Đukićevo stvaralaštvo upravo sada, u kontinuiranom prezentu?

Ovoga puta Đukićeva izložba ObjektI (Gliptoteka HAZU, zajedno s Damirom Babićem, Zagreb, 1991) više nije jedan od subjekata aktualne izložbe kao što je to bio slučaj s njegovom izložbom realiziranom u suradnji s Bojanom Salajem Memorija kao konstrukt socijalnih diskursa sadašnjosti (MMSU, Rijeka, 2021), već u ovome kontekstu Objekti postaju neka vrsta „kabineta čudesa“, utjelovljenja sjećanja iz kojega umjetnik izvlači pred nama izložen objekt, onaj koji se nametnuo sam i samim time postao subjektom.   Adresa

Ulica Matice hrvatske 2, 10000 Zagreb

Radno vrijeme

Od ponedjeljka do petka
od 13 do 19

Subotom
od 10 do 13

Savjet galerije

Vanja Babić, Neva Lukić, Paulina Jazvić, Željko Marciuš, Zoltan Novak

Voditelj galerije

Vanja Babić

Kontakt

E–mail: galerija@matica.hr

Facebook Instagram

Galeriju MH podupiru

Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Ministarstvo kulture