Zbivanja - Galerija Matice hrvatske

Izložba "Mjesto određenja“ Mladena Ivešića

Izložba je otvorena do 14. travnja 2024.

Galerija Matice hrvatske
u suradnji s
Muzejom moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru

poziva vas na

izložbu

Mladen Ivešić: Mjesto određenja


u utorak, 26. ožujka 2024. u 19 sati (otvaranje)
Izložba je otvorena do 14. travnja 2024.

Kustos izložbe: Marin Ivanović

"Riječ je o suvremenom opusu koji je modernistički po svojim formalnim likovnim odlikama i postmodernistički po svome diskurzivnom modelu. Krenuvši „od početka“, Ivešić tehnikom ulja na platnu slika pejzaže koji su neposredno proizašli iz njegovog osobnog prostora, koji su sastavni dijelovi njegovog materijalnog svijeta, dakle ubicirani i topografski određeni, ali se posredstvom likovnog medija pretvaraju u vizualnu univerzalnost, u Sliku kao simbol. Ta mutabilnost, transformativna narav, odnosno potencijalnost slike da postane Slikom, u srži je suvremenih ideja i praksi likovnih umjetnosti o temi pejzaža. Nereferentnost je apsolvirana u impresionizmu pa je Slika bila prisiljena tražiti i pronaći svoju novu prirodu izvan svojih formalnih odlika. Metaforično, pronašla je svoj duh, svoju drugu stvarnost, ali ne u prostranstvu širine, nego u dubini unutarnjeg svijeta svoga stvaraoca – umjetnika. Postala je jedinstvena po tome što je postala osobna, a ne više po tome što nalikuje predmetnom svijetu iz kojega je ponikla. Vrijednost slike krajolika očituje se samo u onoj mjeri u kojoj je ona Slika svoga autora. (...) Relacijska preobrazba definirala je Sliku Mladena Ivešića kao dihotomnu – modernu i postmodernu, suvremenu i tradicionalnu, opću i osobnu. Kao takvu, a u genezi koju je prethodno u katalogu ponudio Milan Bešlić, doista je smatramo autentičnim autorskim izrazom i potpuno jedinstvenom u hrvatskom likovnom korpusu prve polovine 21. stoljeća" (Marin Ivanović: Samosvojstvenost slike, Uz izložbu „Mjesto određenja“ Mladena Ivešića).

Mladen Ivešić rođen je 8. srpnja 1980. godine u Galovcu (Novi Šeher). Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Šeheru i Žepču. Diplomirao je slikarstvo u klasi red. prof. Ante Kajinića 2004. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru. Godine 2006. završio je poslijediplomski studij Ars sacra na istoimenoj Akademiji. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru od akademske 2012/2013. godine započinje izradu doktorske disertacije iz područja umjetnosti, polja likovnih umjetnosti grana slikarstva, s temom „Komparativni suodnos crteža boje u slikarstvu“. Doktorsku disertaciju obranio je 2018. godine te stekao zvanje doktora umjetnosti.

Od 2006. do 2012. godine radi u zvanju asistenta, a od 2012. do 2018. godine u zvanju višeg asistenta. Od 2018. godine radi u zvanju docenta preddiplomskog i diplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Sudjelovao u izradi Hrvatske Božićne Mape 2009, Franjevački institut za kulturu mira Split, 2009. U nakladništvu Dubrovačke Biskupije 2010. godine ilustrirao je knjigu (16 ilustracija), Rođeni iz ljubavi Kristove, propovijedi s liturgije posvete ulja (1990-2009) mons. Želimira Puljića. Sudjelovao je na više od pedeset likovnih simpozija-kolonija i konferencija. Autor je više od osamdeset javnih djela u zemlji i inozemstvu. Izlagao je na osamnaest samostalnih i na više od 200 skupnih izložbi u zemlji inozemstvu. Napisao je više stručnih članaka i likovnih osvrta iz polja likovnih umjetnosti. U izdavaštvu Sveučilišta u Mostaru 2020. godine izdao je dvije stručne knjige iz polja likovnih umjetnosti: UMJETNIK I LIKOVNI JEZIK – analiza u nastavi i CRTEŽ I BOJA – osnovna sredstva vizualne komunikacije.

Snimio Luka MjedaAdresa

Ulica Matice hrvatske 2, 10000 Zagreb

Radno vrijeme

Od ponedjeljka do petka
od 13 do 19

Subotom
od 10 do 13

Savjet galerije

Vanja Babić, Neva Lukić, Paulina Jazvić, Željko Marciuš, Zoltan Novak

Voditelj galerije

Vanja Babić

Kontakt

E–mail: galerija@matica.hr

Facebook Instagram

Galeriju MH podupiru

Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Ministarstvo kulture