Zbivanja - Galerija Matice hrvatske

Izložba Branko Lepen: Od crteža do objekta

Galerija Matice hrvatske

poziva Vas na izložbu

Branko Lepen: Od crteža do objekta

Kustos izložbe: Ivica Župan

Otvorenje izložbe u petak, 10. svibnja u 19 sati

Izložba je otvorena do 24. svibnja 2024.

"Lepenova je skulptorska praksa ukorijenjena u iskustvu neposredna okruženja. Uvijek je u potrazi za specifičnošću konteksta i nestalnosti ljudskoga perceptivnog iskustva te senzornoj i emotivnoj razmjeni između prostora i receptora. Ponajprije se bavi prostorom i načinima na koje on stupa u interakciju s materijalom s kojim se udružuje, čime kao kipar zaokružuje misaone i izvedbene procese" (iz predgovora Ivice Župana).

Branko Lepen rođen je u Čakovcu 25. svibnja 1957. godine. Diplomirao je na Fakultetu građevinskih znanosti u Zagrebu 1983. godine. Do 1989. radi u građevinarstvu. Od 1989. radi u HNK-u Zagreb kao voditelj scenske proizvodnje, a od 2006. kao rukovoditelj Tehnike. Od 2016 radi kao voditelj tehnike kazališta Kerempuh odakle odlazi u mirovinu 2022. godine.

Skulpture mu se nalaze u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, u Modernoj galeriji u Zagrebu i Rijeci i Gliptoteci HAZU u Zagrebu. Autor je tridesetak samostalnih izložbi i nekoliko scenografija za operu i balet HNK u Zagrebu te za Zagrebačku filharmoniju. Dobitnik je više nagrada i priznanja od kojih izdvajamo: Nagrada XIX, salon mladih (1987, Zagreb), Nagrada 6. triennala hrvatskog kiparstva (2000, Zagreb). Skulptura u javnom prostoru: Zagreb, SRC Mladost; HAZU Gliptoteka; Čakovec, Graditeljska škola.Adresa

Ulica Matice hrvatske 2, 10000 Zagreb

Radno vrijeme

Od ponedjeljka do petka
od 13 do 19

Subotom
od 10 do 13

Savjet galerije

Vanja Babić, Neva Lukić, Paulina Jazvić, Željko Marciuš, Zoltan Novak

Voditelj galerije

Vanja Babić

Kontakt

E–mail: galerija@matica.hr

Facebook Instagram

Galeriju MH podupiru

Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Ministarstvo kulture