Vijenac 788

Aktualno

OPROŠTAJ OD LUKA PALJETKA NA KOMEMORACIJI U DUBROVNIKU ODRŽANOJ 17. SVIBNJA

Paljetkovi stihovi otvarali su svako dječje srce

Prostor Matice hrvatske bio je važno područje stvaralačkog djelovanja impresivnog životnog djela Luka Paljetka. U Matici je od ranih '90-ih, pa skoro do smrti, djelovao kao predvodnik ideja, promotor hrvatske književne baštine, urednik knjiga, pokretač novih i čitalački atraktivnih biblioteka te kao suurednik časopisa Dubrovnik. Paljetak je bio izvorište kreativnih i Dubrovnikom nadahnutih ideja i zamisli.


Komemoracija Luku Paljetku u Dubrovniku

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku tijekom svih tih desetljeća, zahvaljujući entuzijazmu i marljivosti svojih članova, postao je moćan, inventivan, originalan i moderan ogranak u kojemu je osobito mjesto i ulogu imao upravo Luko Paljetak. Najjači je bio u autorskoj ulozi, bilo da su posrijedi prozni radovi, eseji, njegovi dramski uraci i njegovo vrsno pjesništvo. Izvrsni su i njegovi prijevodi i prepjevi suvremenih i starijih svjetskih klasika, u kojima je nastojao postignuti uvjerljivost i točnost originala. Sjećam se kad je cjelovito preveo Sonetni vijenac, s takvom vrsnom versifikacijom, da se govorilo kako bi mu i sâm Prešeren na tome pozavidio. Bio je nenadmašan majstor rime, a poput razigranog dječaka volio se okušavati u različitim pjesničkim formama. Što je forma bila zahtjevnija, to mu je bila privlačnija i draža i s većim je guštom stvarao.

Paljetkov golemi pjesnički opus obuhvatio je sve teme životnog svakodnevlja i postojanja. Smrt je također bila izvor njegove inspiracije. Strah od smrti, fascinacija smrću, ali život je trajno prepoznavao kao temeljnu vrijednost, kroz obilje ljubavi, ali i kroz participaciju u vječnoj Božjoj egzistenciji. Dojmljivo i sugestivno izgovarao je svoje stihove, što je vrlo rijetko kod pjesnika, pa i onih najvećih. Oživotvorio ih je i svjedočio ih je slušateljima kao nepobitnu istinu.

Još je jedan izniman dar Paljetkova pjesništva. Posjedovao je tajni ključić koji je skrovito mogao otvarati dječja srca. Nije lako prodrijeti u dječji svijet, nasmijati ih, zagrijati njihove duše, potaknuti njihovu maštu, ali Paljetkovi stihovi otvarali su svako dječje srce. Koliko su sreće i ushita, koliko vedrine, radosti i smijeha, donijeli ti njegovi stihovi ne samo mališanima, nego i njihovim roditeljima i učiteljima. I da ništa drugo Luko nije napisao, a napisao je mnogo, pisao je izvrsno, Svevišnji gospodar života i smrti osigurao bi mu samo time jedno mjesto među onim brojnim stanovima na Nebesima.

Slavica Stojan uime
Glavnog odbora Matice hrvatske
i predsjednika Mire Gavrana

Vijenac 788

788 - 23. svibnja 2024. | Arhiva

Klikni za povratak