Vijenac 787

Naglasak

Večer Boke Kotorske u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika, 25. travnja

Putevima bokeljskih Hrvata

Piše Ivona Smolčić

Bokeljska komponenta sastavni je dio hrvatske kulture

S ciljem upoznavanja šire hrvatske, ali i crnogorske javnosti sa svim ljepotama Boke kotorske te njezinom impresivnom kulturnom baštinom, prije šest godina pokrenut je projekt naziva Putevima bokeljskih Hrvata. Rezultati tog hvalevrijednog pothvata predstavljeni su na Večeri Boke kotorske u Zagrebu, 25. travnja u organizaciji Zajednice bokeljskih Hrvata. Domaćin i suorganizator događaju, koji je okupio velik broj gostiju i uzvanika, bila je Hrvatska matica iseljenika. Među uzvanicima su se našli izaslanica ministra vanjskih i europskih poslova Vanda Babić Galić, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Milan Bošnjak, admiral Bokeljske mornarice Mirko Vičević, predsjednik Zajednice bokeljskih Hrvata Luka Perković, kao i predsjednici Hrvatskih bratovština Bokeljske mornarice 809 iz Rijeke, Pule, Splita i Zagreba te ambasadorica projekta Sanja Putica.


Večer Boke kotorske privukla je mnoge predstavnike bokeljskih Hrvata kojih je u Hrvatskoj oko 10.000 / Izvor Hrvatska matica iseljenika

Na početku programa, prisutne je uime Hrvatske matice iseljenika pozdravila Ivana Rora. Izrazila je svoju zahvalnost svim sudionicima projekta te se obvezala na daljnju suradnju po pitanju podupiranja inicijativa Hrvata izvan domovine. Emotivno se prisjetila svog prvog posjeta Boki te susreta s katoličkim svećenikom, župnikom Župe svetog Eustahija u Dobroti te borcem za manjinska prava Hrvata Boke kotorske Brankom Sbutegom (1952–2006). Pozdravne riječi uputili su Vanda Babić Galić te predsjednik Zajednice bokeljskih Hrvata Luka Perković, koji je naglasio da je bokeljska komponenta sastavni dio ukupne hrvatske stvarnosti koje nema bez zajedništva. Autor projekta Toni Dabinović istaknuo je kako projekt ima za cilj očuvanje povijesti te njezino prenošenje na nove naraštaje. Valja naglasiti kako se projekt održava pod supokroviteljstvima Predsjednika Republike Hrvatske te Predsjednika Crne Gore, a podršku mu daje Ministarstvo kulture i medija RH te Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, uz brojne partnere.


Fotografija iz postava izložbe u Hrvatskoj matici iseljenika

U okviru projekta objavljena je knjiga Baštinske teme iz Crvene Hrvatske, nakladnika Zajednice bokeljskih Hrvata te autora uglednog dubrovačkog znanstvenika i člana Zajednice Vinicija Lupisa, poznatog po iznimnom doprinosu povijesti, povijesti umjetnosti te kulturi dubrovačkoga kraja i Boke kotorske. Lupis je autor tristotinjak znanstvenih radova i više od trideset knjiga, niza zapaženih izložbi o Dubrovniku i Korčuli, urednik je mnogih časopisa i zbornika te dobitnik brojnih prestižnih nagrada. Djelo je uz autora predstavio i Tomislav Brguljan, izvršni tajnik Zajednice. Ovaj istraživački pothvat nastavak je autorove misije „vapijućeg u pustinji“, odnosno sakupljača rasute baštine povijesnog i kulturološkog okvira Boke. U zbirci znanstvenih radova, eseja i ogleda, među ostalim, dotiče se kotorskog i dubrovačkog biskupa Pavla Butorca, blažene Ozane Kotorske, ali i problematizira o memoricidu te o hrvatskoj autocenzuri.

U sklopu manifestacije prikazan je dokumentarni film Putevima bokeljskih Hrvata, koji je nastao na prijedlog Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Zajednice bokeljskih Hrvata iz Hrvatske. Svoja razmišljanja i emotivne reminiscencije o Boki u filmu su podijelili: don Robert Tonsati, Zvonimir Deković, Doris Deković, Vanda Babić Galić, Dijana Milošević, Tanja Gabrić, Mirko Vičević, Roko Mišetić, Boris Šavorić, Ivana Petković i Karlo Schubert. Po završetku programa, otvorena je izložba fotografija bokeljske nošnje i odora mornarice, autora Krste Vulovića i Filipa Popovića. Ova izložba, koja dočarava ne samo bogatu tradiciju, nego i emocije koje su u nju utkane, može se razgledati u galeriji Hrvatske matice iseljenika radnim danom od 8 do 16 sati, a od 21. lipnja gostovat će u Kulturnom centru „Nikola Đurković“ u Kotoru.

Zajednica bokeljskih Hrvata je utemeljena u svibnju 2019. te funkcionira kao nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija. Osim bokeljskih Hrvata koji žive izvan Boke, redovni članovi mogu postati svi prijatelji Boke kotorske. Kroz svoj rad nastoji promicati i zaštititi tradiciju, kulturu i gospodarsku suradnju, druženje i humanitarno djelovanje bokeljskih Hrvata, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori. Podsjetimo, danas u Hrvatskoj živi oko 10.000 Hrvata podrijetlom iz Boke te njihovih potomaka.

Vijenac 787

787 - 9. svibnja 2024. | Arhiva

Klikni za povratak