Vijenac 781

Matica hrvatska

ZADAR — PREDSTAVLJANJE RJEČNIKA

Vazmite ove riječi

Anica Serdarević

 

Pod pokroviteljstvom Općine Preko i Turističke zajednice Preko, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zadru i Doma na žalu u Preku 3. veljače pred mnogobrojnom publikom  predstavljen je Rječnik govora mjesta Preka autorice Mercedes Cede Barić. Prisutne je pozdravio predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zadru Radomir Jurić, a o rječniku su govorili recenzenti Josip Lisac, profesor emeritus i Ivica Vigato.

 

U Preku je rječnik predstavljen uz velik broj sudionika

P

rofesor Lisac naglasio je važnost dijalektalnih rječnika i  potrebe zapisivanja kako bi se naši mjesni hrvatski govori otrgli od zaborava. Ovdje se ne radi samo o rječniku, nego i o djelu koje donosi poglavlja o kulturno-povijesnoj baštini Preka, o prezimenima, gdje je vidljivo autoričino uzorno poznavanje rodnoga mjesta, o starim nazivima i dalje u uporabi.

Slikovnim prilozima prikazuje se nošnja prečkih žena. Akcentuacija natuknica djeluje vrlo pouzdano, redovito se navode i oprimjerenja. Ekavizmi tipa „leto“ iznenađujuće su rijetki pa su odstupanja od zakona Meyera i Jakubinskoga česta. Na 218 stranica Rječnika raspoređeno je približno 5500 rječničkih članaka. „Svaki rječnički članak sastoji se od natuknice, gramatičke odrednice, prijevodne semantizacije i oprimjerenja“, istaknuo je profesor Vigato, „a oprimjerenja u sebi nose i kulturološke značajke prostora na koji se rječnik odnosi. Izražavaju tipične životne situacije, često govore o karakterima ljudi, ponekad i mudre riječi, ali i pošalice, prisutni su mnogi toponimi i antroponimi.“ Zaključio je da je nevelika monografija još jedan vrijedan prinos vrednovanju i razumijevanju bogate priješke kulturne baštine. Na kraju se prisutnima obratila i autorica Mercedes Ceda Barić, zahvalivši svima koji su joj pomogli u objavljivanju rječnika. U umjetničkom dijelu programa sudjelovali su udruga žena Luzor iz Preka, koja je otpjevala nekoliko autoričinih uglazbljenih pjesama, te Prečanke Marina Marčelić, Evelin Dorkin Gregov i Karmen Gregov, koje su pročitale nekoliko natuknica iz Rječnika s oprimjerenjima i izrecitirale autoričinu pjesmu na prečkom govoru. Kroz program je vodila Vesna Benić.

Rječnik govora mjesta Preka osamnaesti je rječnik iz biblioteke Rječnika mjesnih govora zadarskog ogranka.

 

Vijenac 781

781 - 15. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak