Vijenac 781

Likovna umjetnost

Dodjela nagrade Ivan Kožarić U Muzeju suvremene umjetnosti

Tri dobitnice Kožarića

Piše Iva Brižan

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu Nagradu za mlade umjetnike Ivan Kožarić dodjeljuje od 2021. Nagrada krovne nacionalne institucije za suvremenu umjetnost namijenjena umjetnicama i umjetnicima do 35 godina omogućuje im da njihova djela budu otkupljena u muzejski fundus te plasirana na njegove online platforme. Kriteriji pri izboru radova jesu inovativnost i kreativnost stvaralaštva, uz nezaobilaznu umjetničku vrijednost. Nagrada je hommage umjetniku Ivanu Kožariću (1921–2020), koji je tijekom života i umjetničkog djelovanja njegovao otvorenost ka stvaralaštvu mladih umjetnika.


Dobitnice Nagrade za mlade umjetnike Ivan Kožarić - Vida Meić, Marija Josipović i Anita Miloš Tomaić

Prošle godine nagrada Ivan Kožarić dodijeljena je treći put. Na raspisani natječaj, koji je MSU proveo uz potporu Gradskog ureda za kulturu i civilnog društva Grada Zagreba, pristigao je omanji broj prijava – njih pedeset. O nagrađenim radovima odlučivalo je stručno povjerenstvo u sastavu: Radmila Iva Janković, viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti i voditeljica Atelijera Kožarić, Petra Cegur, kustosica MSU-a, i Tanja Dabo, multimedijska umjetnica i članica vijeća za vrednovanje javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za likovnu djelatnost.

Prva nagrada u iznosu 3.981,68 eura bruto dodijeljena je radu Objekti traume (2023) Marije Josipović, drugu nagradu u iznosu 3.318,07 eura bruto dobio je rad Sedimenti (2023) Vide Meić, a treću iznosa 2.654,46 eura bruto osvojio je rad Granica (2023) Anite Miloš Tomaić. Nagrada Kožarić Digital, namijenjena otkupu digitalnog umjetničkog djela nije dodijeljena, zbog, kako povjerenstvo navodi u obrazloženju, vrlo malog broja pristiglih radova koji usto nisu udovoljili kriterijima nagrade.

Prvonagrađena Marija Josipović (Vinkovci, 1997) u trodijelnoj se instalaciji Objekti traume, nastaloj u kombiniranoj tehnici, zaokuplja pojmom kuća kao elementarnom jedinicom društvenog prostora ovisna o prisutnosti tijela. Kako se u obrazloženju rada nadalje navodi, autorica vlastito iskustvo življenja u obliku materijaliziranog sjećanja transformira u prostor umjetnosti. Metalnom instalacijom umjetnica rekonstruira izgled obiteljske kuće, dok od zemlje oblikuje predmete nalik onima iz djetinjstva, koji su ispunjavali njezin nekadašnji životni prostor prepun bolnih sjećanja. Naglašena je raznolikost korištenih materijala – zemlja, gaza i čelik – koji joj naizgled bojsovski služe kao provodnici u procesu oživljavanja traumatskih događaja. Rad je protumačen kao analiza vlastita identiteta, što je tendencija mnogih suvremenih umjetnica, kao i iscjeljujući pogled umjetnice na osobni prostor.

Drugonagrađeni rad Sedimenti Vide Meić (Čakovec, 1991) prostorna je instalacija koja se sastoji od pedeset grafika, sedam objekata te knjige umjetnika – kojima umjetnica promišlja o prolaznosti vremena. Naglasak je na fizičkom bilježenju protoka vremena, koje je predstavljeno procesima taloženja. U obrazloženju se navodi da su grafike nastale otiskivanjem taložina zatečenih na poleđinama grafičkih matrica, dok su fizički objekti oblikovani od nataloženih otpadnih papira. Knjigu umjetnika čine otisci presjeka trodimenzionalnih oblika proizašli iz eksperimentiranja različitim grafičkim tehnikama. Kako je umjetnica i članica povjerenstva Tanja Dabo ujedno mentorica Vide Meić, izuzela se pri odlučivanju o toj nagradi.

Trećenagrađeni rad Granica Anite Miloš Tomaić (Sarajevo, 1991) ostvaren je u tradicionalnoj crtačkoj tehnici ugljena na papiru. Umjetnica se zaokuplja aktualnim društveno-političkim temama migracija, no ostavlja prostor osobnim interpretacijama djela. Cjelina se sastoji od dvanaest crteža ispunjenih apstraktnim, ekspresivnim potezima koji sagledani zajedno prikazuju šikaru. Serijalno nizanje crnih okvira koji uokviruju radove objašnjeno je asocijacijom na granice, strukturu, hijerarhiju i red, što tvori formalnu i značenjsku funkciju djela.

Otkupom nagrađenih djela za muzejski fundus mlade autorice adekvatno su financijski kompenzirane za svoj rad – što je još rijetkost na domaćoj sceni vizualnih umjetnosti. MSU-ova nagrada Ivan Kožarić za mlade umjetnike svojevrstan je nadomjestak dugogodišnjoj Nagradi za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@msu.hr, koja je pružala relevantan presjek hrvatske suvremene umjetnosti.

Vijenac 781

781 - 15. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak