Vijenac 781

Matica hrvatska

VIS  — MUZEJSKA IZLOŽBA

Teške teme kroz prizmu pomirenja

Dobrila Cvitanović

U Noći muzeja 26. siječnja u Visu je u organizaciji udruge KULISSA, Ogranka Matice hrvatske u Visu i Područne zbirke Issa Arheološkog muzeja u Splitu, pod pokroviteljstvom Grada Visa u povodu 80. godišnjice pada talijanskog fašizma, otvorena izložba Otok koji se nije bojao mraka – Vis pod fašističkom okupacijom 1941–1943. To je prva u nizu izložbi novoosnovanoga Zavičajnog muzeja Vis, što je na otvaranju naglasio viški gradonačelnik Ivo Radica. Autori su izložbe Vinko Udiljak, Goran Mladineo i Nikola Ostojčić, a ona kronološki prati trogodišnju okupaciju otoka i grada Visa, ispričanu iz perspektive svjedoka vremena, uz bogate eksponate Zavičajnog muzeja Vis, Zbirke Miklić i privatnih obiteljskih kolekcija.

 

Plakat izložbe autorice Danijele Udiljak

Izložba je važan muzeološki korak za promatranje povijesne slike insularnog krajolika Visa te problema istraživanja psihohistorijske traume fašističke okupacije u okvirima globalnih previranja, a cilj joj prikazati tešku temu fašističke okupacije kroz prizmu rekoncilijacije, odnosno oprosta.

Vinko Udiljak, jedan od autora izložbe, govoreći o pripremi tog važnog projekta, naglasio je izniman angažman Velimira Mratinića, jednog od inicijatora obilježavanja osamdesete godišnjice oslobađanja od talijanske okupacije, koji je pružio veliku pomoć u organizaciji izložbe i Noći muzeja. Također je zahvalio članovima udruge Regula i viške Hrvatske gradske glazbe, koji su pomogli u postavljanju eksponata te pripremi toplih napitaka i tradicionalnih viških kolača za brojne posjetitelje izložbe.

Posebno su vrijedne ilustracije i karikature mlade autorice Danijele Udiljak naručene za izložbu koje tematiziraju nekoliko ključnih događaja iz razdoblja okupacije. Danijela Udiljak autorica je i plakata. Ogranak Matice hrvatske u Visu i Grad Vis naknadno će tiskati katalog izložbe, te time pridonijeti poznavanju nacionalne povijesti manjih sredina.

 

Vijenac 781

781 - 15. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak