Vijenac 781

Glazba

Dobitnik nagrade Ivo Maček 2023. Hrvatskoga društva
glazbenih umjetnika István Römer

Sinergija umjetničke i pedagoške djelatnosti

Piše Tamara Jurkić Sviben

Impresivna dostignuća i posvećenost glazbi ukazuju na iznimnu umjetničku osobnost

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika je pored već dugogodišnjih nagrada Milka Trnina za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini te Lovro Matačić za životno djelo, 2017. ustanovilo još jednu nagradu nazvanu po znamenitom pijanistu Ivi Mačeku, koji je ostavio dubok trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi. Kao pijanist međunarodnog ugleda, pedagog i skladatelj, Ivo Maček bio je jedan od prvih predsjednika Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika i prvi predsjednik tadašnjeg Saveznog udruženja jugoslavenskih umjetnika (SUMUJ).

Upravni je odbor HDGU-a za 2023. za nagradu Ivo Maček žiriju u sastavu Mladen Tarbuk, predsjednik, te Renata Pokupić, Filip Fak, Aleksandar Jakopanec i Bruno Philipp, članovi, predložio, s obzirom na izvanredne uspjehe u umjetničkoj i pedagoškoj karijeri, gitarista Istvána Römera. Žiri je prijedlog jednoglasno prihvatio te 18. prosinca slavljeniku svečano dodijelio nagradu u Novinarskom domu u Zagrebu.


Nagrada Ivo Maček za 2023. pripala je gitaristu Istvánu Römeru / Izvor Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika Facebook

István Römer, rođen u Zagrebu 1962, nakon mature na zagrebačkoj Klasičnoj gimnaziji (1980) i srednjeg glazbenog obrazovanja na zagrebačkoj Glazbenoj školi Pavla Markovca (1979), upisao je studij gitare u klasi Marge Bäuml-Klasinc na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Grazu (diplomirao 1984) i na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, gdje je diplomirao 1983. u razredu Darka Petrinjaka. Njegova je karijera blistavo započela brojnim nagradama na međunarodnim natjecanjima, od kojih valja izdvojiti prve nagrade koje je osvojio sredinom osamdesetih u Mettmannu (Njemačka) i na Segovijinu natjecanju u Palma de Mallorci te, nešto poslije, u Viñi del Mar u Čileu. Znamenitost redovitog profesora gitare na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i jednog od naših najuglednijih gitarista impresivne koncertantne karijere iščitava se iz životopisa koji na listu koncertne djelatnosti bilježi nizove od preko 600 koncerata u Europi, Južnoj Americi i Aziji, gdje je umjetnik muzicirao kao solist, u duu s violončelistom Valterom Dešpaljem i klarinetistom Milkom Pravdićem, violinisticom Laurom Vadjon i sopranisticom Lidijom Horvat-Dunjko te kao član Zagrebačkoga gitarskog trija u kojem uz Darka Petrinjaka i Gorana Listeša djeluje od osnutka, 1984. Nastupao je i kao solist uz orkestre kao što su Zagrebački solisti, Zagrebački simfoničari, Festivalski orkestar Dubrovnik, Simfonijski orkestar Čilea, Makedonska i Sarajevska filharmonija, Varaždinski i Zadarski komorni orkestar.

Posebnost njegova opsežna solističkog i komornog repertoara izvedbe su djela hrvatskih skladatelja. Tako su na listu premijernih izvedbi upisane autorske skladbe za gitaru solo Željka Brkanovića, Anđelka Klobučara, Tomislava Uhlika i Srećka Bradića. Praizveo je i skladbe Rafeta Rudija (Kosovo), Vlastimira Trajkovića (Srbija) i Vojislava Ivanovića (Bosna i Hercegovina). Umjetnička izražajnost osobito se ističe i pamti u izvedbi ciklusa sonata i partita za violinu solo J. S. Bacha (u obradi za gitaru Valtera Dešpalja), koje je István Römer kao prvi gitarist u svijetu integralno izveo na svome odabranom instrumentu. Osim tih izvedbi ističu se i dva Römerova solistička koncerta u Zagrebu 2001. i 2005. uvrštena u izbor pet najboljih koncerata u Hrvatskoj tih godina po izboru Vijenca (2001) i Vjesnika (2005). Kao solist i kao komorni glazbenik ostvario je devet diskografskih izdanja. Zbog osobitosti nagrade treba istaknuti da su u klasi Istvána Römera diplomirala četrdeset i tri studenata gitare koji koncertnim i pedagoškim djelovanjem nastavljaju afirmirati gitaru i gitarski repertoar diljem Hrvatske i Europe.

Impresivna dostignuća i posvećenost glazbi ukazuju na iznimnu umjetničku osobnost koja koncertantnim, pedagoškim i diskografskim radom ističe polivalentnost umjetničkog zvanja i time zaslužuje nagradu Ivo Maček Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika za 2023. Čestitamo glazbenom umjetniku, gitaristu Istvánu Römeru!

Vijenac 781

781 - 15. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak