Vijenac 781

Matica hrvatska

KUTINA — PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Ponovno oživljavanje Moslavine

Katarina Brkić

Potkraj prošle godine OMH u Kutini izdao je novu knjigu Đure Vidmarovića o Moslavini „oživljenoj“, kojoj je urednik Dražen Kovačević. Prva knjiga, također u izdanju Ogranka, izašla je 2020, a urednik joj je bio Dragutin Pasarić. Autor je rođen u Piljenicama u Slavoniji, djetinjstvo je provodio na rijeci Pakri, na Trebežu i u Lonjskome polju, u Moslavini. U školu je išao u Ilovi i Kutini, koje su također u Moslavini, i sve svoje zavičaje voli, često im dolazi i s ljubavlju piše o njima. Kako već  tradicionalno godinama u travnju dolazi u Piljenice, to je blagdan za sve njegove prijatelje koji se bave perom. Stihovi se tada čitaju na obali Pakre, na travi, pod granama velikih vrba, često u društvu tamošnjih labudova.

 

Slijeva nadesno: Katarina Brkić, Dražen Kovačević i Đuro Vidmarović

Knjigom Moslavina oživljena iz 2020. želio je pokazati životnost Moslavine tijekom četrdeset godina njezina praćenja: u arheologiji, etnografiji i folkloristici, fotografiji, hrvatskoj tradicijskoj literaturi, glazbenoj baštini. Zbog vrijednih prikaza prve knjige, Ogranak je podržao Đuru Vidmarovića u pisanju knjige Moslavina oživljena 2, s nadnaslovom Moji zavičaji i pomogao prikupljanjem literature, u čemu posebnu ulogu ima urednik knjige Dražen Kovačević. Pisac knjige i ovdje s mnogo truda i brige prikazuje događaje i osobe koji su obogatili Moslavinu. Prikazao je rad Višnje Sever, Mije Stuparića, svećenika Alojzija Petranovića, Dragutina Dumančića, Dragutina Pasarića, Ante Juretića, Katarine Brkić, Senke Slivar, Željka Stubičana, svećenika Krešimira Bulića, Dubravke Jelčić, Rose L. Harper, Božice Brkan, Borisa Domagoja Biletića, Milana Ilića, Ante Šestića, Zorke Sever, Luke Tomca, KUD-a Repušnica i Ivana Masneca, povjesnice, prikaze moslavačkih župa, historiografski rad Dražena Kovačevića i Franka Miroševića, Jadranke Del Ponte, Vladimira Stankovića, vlč. Ignaca Valčičaka, Zvonimira Červenka, Rudiju Stipčiću, Vladimira Mičetića.

Tako je autor drugom knjigom obuhvatio ono što u prvu nije stalo, a ostat će građe i za neki nastavak.

Moslavina oživljena 2 promovirana je u okviru skupa kojim se obilježavaju Ramsarska konvencija i ustanovljenje Svjetskog dana vlažnih staništa, a koji organiziraju Ogranak Matice hrvatske u Kutini, Park prirode Lonjsko polje, Grad Kutina i Turistička zajednica Grada Kutine, a koji se održava redovito već 22 godine.

Predstavljanja Matičinih izdanja na manifestaciji Dani močvare uvijek su sadržajna, bogata i zanimljiva i posjećena. Ove godine Dani su održani 2. veljače u selu Repušnica, u autentičnim moslavačkim trijemovima izgrađenim tako da obilježavaju jedan od ulazaka u PP Lonjsko polje.

Predstavljanje Vidmarovićeve knjige i stručni radovi Ministarstva i PP Lonjskoga polja ove su godine obogaćeni izložbom kutinskoga slikara Ivice Bilandžića i glazbenim nastupom učenika Elene Vlajsović i Karla Plandera iz Osnovne glazbene škole Borisa Papandopula.

 

 

Vijenac 781

781 - 15. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak