Vijenac 781

Matica hrvatska

ČITLUK — PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Planina, stočarstvo, ganga i poneka ovčica

Andrija Stojić

Četvrte večeri obilježavanja dana grada Ljubuškog u hotelu Bigeste u Ljubuškom održano je predstavljanje knjige Sezonsko stočarstvo Zapadne Hercegovine autora Dušana Muse.

Knjiga opisuje jedan od najvažnijih poslova u agraru Hercegovine; sezonsko stočarstvo, a u njoj autor nastoji pronaći odgovore na korijene sezonskog stočarstva, njegovo trajanje te oslikati trenutno stanje te grane u razgovorima s planištacima i stočarima.

 

Izd. OMH u Čitluku, Udruga Vojvoda
don Ivan Musić, 2023.

Bitan je dio monografije hercegovačka ganga, uz koju je prije pedesetak godina u Hercegovini sve počinjalo i završavalo. Upravo je s gangom u izvedi HKUD-a Hercegovac iz Širokog Brijega započelo predstavljanje knjige.

Predstavljač Anton Lučić  istaknuo je afirmaciju izvorne ikavice te sve bogatiju turističku ponudu ovoga kraja, praćenu porastom ovčarstva. Recenzent Marko Ivanković okupljenima je predstavio knjigu kroz sva njezina poglavlja.

Autor Dušan Musa, ne krijući zadovoljstvo odazivom, zahvalio je svima koji su događaju prisustvovali i koji su mu pridonijeli na bilo koji način. Posebno je zahvalio gradonačelniku grada Ljubuškog Vedranu Markotiću na prepoznavanju i financiranju tako vrijednih projekata te je istaknuo činjenicu kako je gradonačelnik prvi dužnosnik iz grada Ljubuškog koji je posjetio planinu i naše planištake na Ljubuši.

Sezonsko stočarstvo Zapadne Hercegovine jedanaesta je knjiga Dušana Muse, objavljena u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Čitluku i udruge Vojvoda don Ivan Musić.

 

Vijenac 781

781 - 15. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak