Vijenac 781

Glazba

JAZZ AD LIBITUM

Novo ime jazza

Mladen Mazur


 

Jazz je, složit će se brojni stručnjaci, jedan od najdinamičnijih glazbenih fenomena. Neki idu i dalje tvrdeći da je svako desetljeće u toj glazbi donijelo nov stil misleći na promjene od New Orleans-jazza do današnjih dana, no valja imati na umu da sve te promjene nisu nikada derogirale prethodne. Tako i danas pojedini sastavi vrlo uspješno sviraju i neke starije stilove jazza.

U takvim okolnostima pristiže nam od afirmiranoga varaždinskog džezista, tenor-saksofonista Gordana Peršija vijest o novom i perspektivnom mladom varaždinskom interpretu jazza, iz grada koji je i do sada hrvatskom jazzu podario niz izvrsnih džezista. Riječ je o gitaristu i skladatelju Hrvoju Šenjugu. Gitarist i skladatelj Hrvoje Šenjug dolazi iz sfere rocka i funka, kojima je sudeći prema njegovoj glazbenoj karijeri i nadalje odan. Kao autor jazz-glazbe i interpret taj se gitarist kao i skladatelj predstavlja sada i prvim CD-om, ostvarenim s triom nazvanim The Cycle Continues u izdanju Croatia Records.

Diskografski je prvijenac Hrvoje Šenjug & Bypassers autor svih na disku predstavljenih skladbi i nositelj cjelokupnog projekta ostvario s triom u sastavu: Jura Herceg, električni bas i kontrabas, te Renato Palatinuš, bubnjevi i vibrafon. Program je sastavljen od sedam originalnih skladbi autora, što je već uobičajena praksa današnjih autora jazza, izvedenih s dosta improvizacija, ali bez u jazzu nužnih swinga i drivea. Stoga nas ne bi trebao začuditi komercijalni neuspjeh diska u realizaciju kojeg je očito uloženo mnogo truda kako glazbenika samih tako i izdavača.

Pristup predstavljenom repertoaru diska može se shvatiti već iz izvedbe prvog originala, naslovljena Zumba Jam. Zvukovno već po izboru instrumenata uniforman program razlikuje se po tempima ali ne i po zvuku, što disku daje programsku uniformnost bez obzira na koncept pojedinih skladbi, njihov metar ili koncept. Zvukovno sve su one slične i uniformne bez obzira na promjene instrumenata u njihovim izvedbama te ostaje samo pitanje o prezentiranju Šenjugovih originala s naslovima: Zumba Jam, Childhood, The Childhood Continues, Chip Is Your Bribe, Mr. Psiho, Nebula i Gone. Disk i njegov autor svakako upotpunjuju našu recentnu jazz-diskografiju, u koju ne bi trebalo ovom prilikom dublje ulaziti.

Hrvoje Šenjug iz Varaždina (1992) završio je kao gitarist sve potrebne edukacijske stupnjeve, koji se dosta razlikuju od nekadašnjih. Dovoljno je reći da su čak petorica profesora i predavača na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji nekadašnji džezisti. To znači da je završio poznatu varaždinsku glazbenu školu i diplomirao gitaru 2016. na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi profesora Ištvana Römera. Studij gitare itekako je uočljiv i u džezističkom pristupu instrumentu u Šenjugovim jazz-izvodbama. Bio je on neko vrijeme član Big banda Čakovec, a suradnje s poznatim zagrebačkim džezistima Elvisom Penavom i Sašom Nestorovićem utjecale su također na njegovo buduće opredjeljenje za jazz.

Pojava mladoga gitarista Hrvoja Šenjuga, na koju je upozorio jedan od spomenutih veterana varaždinskog jazza i profesor na spomenutoj školi, osjetno je pojačanje trenutačne varaždinske jazz-scene.

Vijenac 781

781 - 15. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak