Vijenac 781

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

IZDVAJA Dino Milinović

ČAROBNI KRAJOLICI U GALERIJI ARTMARK

Izložba je nastavak suradnje Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (u obnovi) i Galerije Artmark na Trgu Josipa J. Strossmayera 5. S 26 odabranih slikovnih ostvarenja iz fundusa NMMU-a, u vremenskom rasponu od polovice 19. stoljeća do 80-ih godina prošloga stoljeća, izložba je svojevrsna antologija modernog slikarstva u Hrvatskoj.

Izbor uključuje velikane kao što su Celestin Medović, Gabriel Jurkić, Ignjat Job, Vladimir Becić, Emanuel Vidović i drugi. Kao jedan od najzastupljenijih žanrova u europskom slikarstvu općenito, pejzaž je oduvijek bio omiljena tema za velike koloriste, a izbor Lade Bošnjak Velagić i Željka Marciuša potvrda je da takvih u modernoj hrvatskoj umjetnosti ne nedostaje. Izložba je otvorena do 25. veljače.

30 GODINA ARHEOLOŠKOG PARKA ANDAUTONIJA U ARHEOLOŠKOM MUZEJU U ZAGREBU

Svi smo mi dijelom Rimljani, pa tako i Zagrepčani imaju davne pretke među stanovnicima Rimskog Carstva. Arheološki park Andautonija ove godine slavi puna tri desetljeća djelovanja, tijekom kojeg vremena nas ostaci rimskog naselja južno od Save podsjećaju na prvi veliki val urbanizacije na području Hrvatske. Brojne radionice i raznolika događanja, ponajprije usmjerena na djecu školske dobi, nastavljaju pridonositi osjećaju za „dugo trajanje“ povijesnih epoha i bogato civilizacijsko nasljeđe koje su nam one namrle. Posjetite muzej u bivšoj palači Vranyczany-Dobrinović na Zrinjevcu, koji postupno otvara vrata, kat po kat, kako se obnova zgrade nakon zagrebačkog potresa bliži kraju. 

MUZEJ MIMARA – OBNOVA U ETNOGRAFSKOM MUZEJU U ZAGREBU

 Muzej Mimara još je jedan od zagrebačkih muzeja koji se u vrijeme obnove nakon potresa predstavlja „u gostima“. Nije riječ o velikoj izložbi, ali ona nas može podsjetiti na obavezu odavanja počasti našim precima – od velikog kolekcionara Ante Topića Mimare, koji je zbirku darovao „hrvatskome narodu“, do ljudi poput Ise Kršnjavoga i Milana Lenucija, koji su potkraj 19. stoljeća pokrenuli izgradnju školskog kompleksa na današnjem Rooseveltovu trgu.

Kompleks, koji će biti izgrađen u svega dvije godine (1893–1895), u to će doba sloviti za najveću i najmoderniju školsku zgradu na području Austro-Ugarske Monarhije. Lijep je to podsjetnik na ambicije naših predaka, i na to kako su od Zagreba napravili europsku metropolu. Muzej Mimara uselio se u zgradu tijekom 80-ih godina prošloga stoljeća, od kada je bio domaćin respektabilnih 300 gostujućih izložbi, 141 međunarodne izložbe i 45 izložbi djela iz fundusa Muzeja, uz 50 objavljenih studija o predmetima iz zbirke. Nadamo se da će povratak muzeja u „najveću i najmoderniju školsku zgradu“ bivše Monarhije biti ujedno i nov početak za još nedovoljno poznatu i često podcijenjenu zbirku.  Izložba traje do kraja veljače.

Vijenac 781

781 - 15. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak