Vijenac 781

Matica hrvatska

DUBROVNIK  — PREDSTAVLJANJE SLIKOVNICE

Kako je nastajao Grad

Ana Rajić

U čitaonici Narodne knjižnice Grad u Dubrovniku 30. siječnja predstavljena je nova slikovnica Paskoje Miličević, graditelj Dubrovnika. Najnovija je to u nizu slikovnica o dubrovačkim velikanima objavljena u biblioteci Cvijeta Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku. U predstavljanju su sudjelovali autorica Slavica Stojan, ilustrator Joško Marušić i predsjednica Ogranka Ivana Grkeš.

 

Izdanje: OMH u Dubrovniku, 2023.

Biblioteka Cvijeta nastoji dubrovačke velikane prikazati na zanimljiv način kako najmlađima tako i starijima, a neka od izdanja dostupna su na stranim jezicima. Slikovnica donosi priču o životu i djelu znamenitog inženjera i graditelja Paskoja Miličevića, a pripovijeda o tome kako je Paskoje gradio Dubrovnik u vrijeme najvećeg procvata Republike, koje se naziva i zlatnim dobom. Na djeci primjeren način autorica Slavica Stojan protumačila je kako su se u Dubrovniku podizale zidine i tvrđave, nastajali njegovi lukobrani, kako je potom inženjer Paskoje ukrotio izvor rijeke Omble te iskoristio snagu njezinih voda da pokrenu niz mlinova i stupa kojima se koristila tekstilna manufaktura, tada vrlo važna za gospodarstvo države.

Za ilustracije je zaslužan Joško Marušić, arhitekt i majstor stripa i crtanog filma. One osvjetljavaju nepoznatu stranu života i djela znamenitog našeg prethodnika, a pružaju i uvid u toplinu njegova obiteljskog doma za kojom potreba traje od najdubljih povijesnih vremena sve do danas.

 

Vijenac 781

781 - 15. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak