Vijenac 781

Društvo

Uz Izložbu Akademijina palača u slikovnim izvorima

Jedinstvena palača koja je postavila uzor arhitekturi

Piše Marijan Lipovac

Na zapadnoj šetnici Trga Nikole Šubića Zrinskog i na Strossmayerovom trgu krajem prošle godinebila je postavljena izložba Strossmayerove galerije starih majstora HAZU Akademijina palača u slikovnim izvorima na ukupno devet izložbenih panela, šest na Zrinjevcu i tri na Strossmayerovu trgu. Autorice izložbe su Ljerka Dulibić i Ivana Gržina, a autor idejnoga grafičkog rješenja Ivan Ferenčak.


Akademija s južne strane na fotografiji Ivana Standla / / Snimio Ivan Standl

Palača HAZU svoja je vrata otvorila javnosti 9. studenog 1884. svečanim otvaranjem Strossmayerove galerije starih majstora na drugom katu zgrade, prvotno i zamišljene primarno za smještaj galerije umjetnina. Palača je stradala u Velikom zagrebačkom potresu 1880. još za vrijeme izgradnje, a teško je oštećena u razornim potresima 2020. te joj nakon faze konstrukcijske obnove u razdoblju koje slijedi predstoji pomna cjelovita obnova.

Za vrijeme dok je Palača nedostupna javnosti, a umjetnine Strossmayerove galerije i druga vrijedna Akademijina umjetnička građa izmješteni u privremenu čuvaonicu, izložba Akademijina palača u slikovnim izvorima u javni prostor Zrinjevca i Strossmayerova trga donijela je izbor slikovnih arhivskih izvora koji svjedoče o gradnji i povijesti Akademijine palače i upućuju na njezino značenje u urbanizmu Zagreba i kulturnoj povijesti glavnoga grada i čitave Hrvatske 19. i 20. stoljeća.

Palača HAZU, gradnja koje je započela 1877, postavila je visok uzor i ostaloj arhitekturi na trgu te ispunila namijenjenu joj urbanističku, arhitektonsku i simboličku ulogu. Do kraja osmoga desetljeća 19. stoljeća Zrinski trg s perivojem, uređenim 1873, zadobiva jedinstven stilski izgled i urbano mjerilo. Simbolička važnost palače utjecala je i na kasnija preuređenja Zrinskog kao i Akademičkog, odnosno Strossmayerova trga.

Zgrada i stalni postav Strossmayerove galerije bili su nedostupni javnosti u tek nekoliko povijesnih trenutaka. Privremeno nedostupan tijekom ratnih razaranja za vrijeme Drugoga svjetskog rata i za vrijeme Domovinskog rata 1990-ih, postav je nažalost morao biti uklonjen i nedavno zbog posljedica razornih zemljotresa 2020.

Paralelno s cjelovitom obnovom Palače HAZU osmišljava se novi stalni postav Strossmayerove galerije u obnovljenim izložbenim dvoranama drugog kata Palače.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Vijenac 781

781 - 15. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak