Vijenac 781

Glazba

GLAZBU IZDVAJA

IZDVAJA Denis Leskovar

LIZZ WRIGHT PRED ZAGREBAČKOM ­PUBLIKOM

Petnaesti Zagreb jazz-festival koji 10. ožujka počinje u Kinu SC, otvorit će Lizz Wright, jedna od najboljih svjetskih vokalnih jazz-stilistica. Snaga njezinih izvedbi odraz je činjenice da se kloni žanrovskog čistunstva; istraživanje raznih područja njezin je modus operandi. Rođena 1980. u gradiću Hahira u Georgii, prošla je donekle tipičan put: počela je s gospelom, ubrzo ovladala klavirom, a kad je otkrila jazz i blues, bilo je očito da je na pomolu ozbiljna karijera.

Pjevanje je usavršila na Sveučilištu u Atlanti te poslije u New Yorku i Vancouveru. Nizom uspješnih ostvarenja kretala se od jazza do folka i rock-akustike, a zagrebačkim nastupom najavit će osmi album Shadow, koji u travnju izlazi za vlastitu diskografsku kuću Blues & Greens Records. Među slavnim imenima predstojećeg Zagreb Jazz Festivala spomenimo još i nastup kubanskog pijanista Roberta Fonseca (Kazalište Kerempuh, 23. travnja) te koncert klarinetistice Anat Cohen (10. listopada). Tople preporuke.

KNJIGA CATCH A FIRE: ŽIVOT BOBA MARLEYA

Da je dovoljno dugo poživio, Bob Marley bi 6. veljače napunio 79 godina, što je dovoljno uvjerljiv motiv koji je izdavačka kuća Rockmark iskoristila za objavljivanje prijevoda vrijedne Marleyjeve biografije Catch a Fire: život Boba Marleya.

Autor te opširne studije, Timothy White, bio je blizak ne samo s velikim glazbenikom nego i brojnom Marleyjevom obitelji, znancima i prijateljima. Zahvaljujući tome dobivamo dubinski uvid u stvaralaštvo i (ništa manje fascinantan) život ikone reggaea u čiju su bogatu ostavštinu utkane univerzalne poruke. I napokon, poput svakog dobro skrojena biografskog štiva, knjiga čitatelju pruža širi kontekst; pišući knjigu o reggae-zvijezdi, Timothy White ujedno oslikava specifičnosti umjetničke, kulturne i glazbene scene na Jamajci, prije i poslije Marleyjeva uzleta.

ROCKFIELD – STUDIO NA FARMI

Nizanje intrigantnih glazbenih dokumentaraca HRT nastavlja pričom o tome kako se jedna obiteljska farma u ruralnom Walesu prije više od pola stoljeća pretvorila u vrhunski tonski studio. U filmu Rockfield – studio na farmi (HRT2, 3. veljače) redateljica Hannah Berryman osvjetljava okolnosti, nastanak i evoluciju studija koji je život počeo ranih 60-ih kao rezultat entuzijazma i vizije braće Kingsleyja i Charlesa Warda.

Životinje su „maknuli iz staja, a u bakinu gostinjsku sobu uselili su se glazbenici i tako su nehotice osnovali prvi nezavisni studio za snimanje, u vlastitoj kući.“ Ondje će svoje albume snimati Black Sabbath, Queen (slavni Night At The Opera), Annie Lennox, The Pogues, Robert Plant, Iggy Pop, Oasis, The Stone Roses, Coldplay i drugi pripadnici svjetske pop-rock-elite. Nije loše za negdašnje skromno seosko domaćinstvo! Rokumentarce na HRT-ovoj „dvojci“ pratimo i ubuduće.

Vijenac 781

781 - 15. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak