Vijenac 780

Matica hrvatska

ZABOK  — PREDSTAVLJANJE OGRANKA

Trideset i dvije godine rada predstavljeno zajednici

Darko Fiket

Na prijedlog ravnatelja Osnovne škole Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom Zdenka Kobeščaka, člana OMH u Zaboku, 12. siječnja održano je javno predstavljanje rada Ogranka učenicima, profesorima i nastavnicima te ostalim zainteresiranim građanima. Ravnatelj Kobeščak je nakon uvodnih riječi o važnosti i djelovanju Matice hrvatske pozdravio okupljene te predstavio goste iz Zaboka. Istaknuo je da je to prvi takav susret u školi te izrazio nadu da će takvih susreta biti još.

U prvom dijelu uslijedilo je obraćanje predsjednice OMH u Zaboku Sandre Babnik Lončar, koja je posjetitelje upoznala s djelovanjem Matice hrvatske, s povijesnim činjenicama o gradu Zaboku i zabočkim velikanima. „Zabočki ogranak potiče članove na aktivan doprinos kulturnoj i društvenoj zajednici – od predstavljanja članova i njihovih interesa i djelovanja, susreta s književnicima, likovnim umjetnicima, glazbenicima, urednicima, mladim zainteresiranim kulturnjacima. Organiziramo razne edukacije i predavanja, posebno potičemo mlade generacije na proučavanje povijesti zavičaja i domovine, očuvanje kulturne baštine i identiteta te istraživanje i prikupljanje materijala za Godišnjak grada Zaboka“ – zaključila je.

Slijedilo je čitanje ulomaka iz izdanja Senja o Gjalskom Nevenke Miškulin i Djevojčica s tavana Jasne Balaško u interpretaciji Ružice Cigula, voditeljice projekta Zbornika radova učenika Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog: svakidašnjica, običaji i školovanje naših predaka (djedova i baka) čiji je nakladnik OMH u Zaboku.

U glazbenom dijelu sudjelovali su učenici Osnovne škole i vokalna solistica Magdalena Ljubić. Izveli su himnu škole 150 lijet koju je napisala učiteljica Iva Bejuk.

Ivica Balagović predstavio je 32 godine dugu povijest Ogranka, istaknuvši da se ponosi pokretanjem izdavačke djelatnosti objavljivanjem romana Pronevjereni ideali Ksavera Šandora Gjalskog i u novije doba publikacije Godišnjak grada Zaboka koji je predstavila njegova urednica Tina Marušić.

Tajnik Darko Fiket okupljenima je govorio o mogućnostima i načinima brendiranja manifestacija, osoba i projekata u lokalnim sredinama koje su važne u djelatnosti Ogranka Matice hrvatske u Zaboku.

Glazbenim nastupima dodatno su okupljene oduševili Patricia Kučiš i Antonio Meštrović, mladi glazbenik koji je na harmonici izveo jednu od najpoznatijih zagorskih popevki.

Na predstavljanju su bili načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i župnik Župe Orehovica Josip Ban, kojima su darovana zadnja izdanja Godišnjaka grada Zaboka.

 

Vijenac 780

780 - 1. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak