Vijenac 780

Glazba

10. obljetnica kvarteta flauta Image, Hrvatska glazbena mladež Split, 13. siječnja

Prva okrugla obljetnica Kvarteta flauta Image

Piše Karmen Širović

Ideja o kvartetu zasluga je Mile Lapov, diplomirane flautistice zagrebačke Muzičke akademije

Kvartet flauta Image koncertom 13. siječnja u organizaciji Glazbene mladeži Split obilježio je desetu obljetnicu djelovanja uz glazbene goste na pozornici i vjernu publiku okupljenu u Sveučilišnoj galeriji u Splitu.

Ideja o kvartetu zasluga je Mile Lapov, diplomirane flautistice zagrebačke Muzičke akademije iz klase Marine Novak, a podijelila ju je s kolegicom iz splitske Glazbene škole Josipa Hatzea Marijom Bašić Markotić. Unatoč početnoj skeptičnosti, misleći da su i dvije flaute previše, Marija Bašić Markotić, koja je uz diplomu zagrebačke akademije u klasi Thea Tabake stekla magisterij i na konzervatoriju u Luganu u klasi Marija Ancillottija, podržala je kolegičinu ideju pa su obje pozvale nekadašnje učenice da im se pridruže. Uz Anu Vrvilo, koja je flautu magistrirala na UMAS-u u klasi Ane Domančić-Krstulović, i Antoniju Mikas, koja je postala članica još kao studentica zagrebačke akademije u klasi Marine Novak, Kvartet je prvi nastup održao 2013. u sklopu koncerta komorne glazbe udruge MAG u Splitu. Iako najčešće nastupaju u Splitu i okolici, ostvarile su i zapažene nastupe u Italiji na međunarodnim flautističkim festivalima; Vivaldi Flaute Week u Alessandriji te Le Altre Note u Trevisiju.


Kvartet flauta Image i Mandolinski kvartet Da Capo / Izvor  Hrvatska glazbena mladež Split

Raznovrstan slavljenički program otvorila je izvedba Andantea u F-duru, KV 616 Wolfganga Amadeusa Mozarta skladana za orgulje – njihove su svirale na mehaničkom instrumentu možda najbliže tehničkim i zvučnim karakteristikama flaute. Nenacionalni smjer s izraženim neoklasicističkim i blagim ekspresionističkim tendencijama, koji je Fran Lhotka kombinirao s narodnim melosom, karakteristika su i Male suite koja je uslijedila na programu. Na osami, čija glazba programski ocrtava naziv prvog stavka, otvorila je Marija Bašić Markotić solo melodijom u kojoj se istaknula vrlo spretnim dinamičkim nijansiranjem. Zatim je uzela piccolo-flautu, koja poput glasnika odgovara u visokom registru na početni zov uz potporu ostalih flautistica koje uglavnom pružaju harmonijsku podlogu.

Stavak Pastirska započinje repetitivnom podlogom nad kojom se razvija melodija uz povremenu uporabu tijesnih intervala, da bi suita završila veselo i razigrano U kolu. Aqua i Ventus slovenskog skladatelja Anže Rozmana, skladanih za slovenski kvartet flauta Traverso, obilježili su središnji dio programa. Aqua evocira kapi kiše i vode mijenjanjem metra i pasaža, dok se u Ventusu prve dvije flaute u C zamjenjuju piccolo-flautama kako bi kvartet što vjernije dočarao vjetar u virtuoznom stavku. Budući da su članice Kvarteta dvije profesorice i njihove učenice, koje se i same danas bave pedagoškim radom, za potrebe izvedbe Silbanskog tanca Igora Kuljerića skladana za šest flauta i udaraljke, Kvartetu flauta Image pridružile su se učenice Srednje glazbene škole Josipa Hatzea Gorana Grubić i Marija Matević, dok je za udaraljkama bio suprug Ane Vrvilo, Mijo Matija Vrvilo. Posljednja skladba na programu, Libertango Astora Piazzolle, zaživjela je u neočekivanom sastavu. Naime, izvedbi Kvarteta flauta Image, u aranžmanu Tomislava Kalebića, priključio se Mandolinski kvartet Da Capo sastavljen od članova Mandolinskog orkestra Sanctus Domino (Ivana Kenk Kalebić na prvoj mandolini, Sandra Katunarić na drugoj mandolini, Ivanka Prusac na gitari i Tomislav Kalebić na mandoločelu), čijeg voditelja Vladimira Lukasa, kako su naglasile, članice Kvarteta iznimno cijene. S obzirom na originalni izvođački sastav, koji je činio sam skladatelj na bandoneonu uz svoj bend u kojem je okupio niz instrumenata, od glasovira, hammond-orgulja, udaraljki, gitara, flauta i sekcije gudača, ova naizgled neobična kombinacija dva kvarteta čak je bila i vrlo bliska originalu u odnosu na česte aranžmane Libertanga. Za dodatak publika je imala priliku čuti i kako flautistice pjevaju. Naime, makedonska pjesma Jovano, Jovanke u aranžmanu Tomislava Kalebića ispreplela je flautistice u vokalno-instrumentalnoj izvedbi, u kojoj su naročito uživale.

Članicama Kvarteta flauta Image želimo da nastave njegovati prijateljsko-glazbenu vezu i još obljetnica uz što više koncerata, jer će zanimljivim repertoarom i istančanim interpretacijama sigurno osvojiti publiku diljem Lijepe Naše i svijeta.

Vijenac 780

780 - 1. veljače 2024. | Arhiva

Klikni za povratak